„Koolitus oli intensiivne ja sisukas. Kõik peamised teemad võtsime läbi. Üks osa on loomulikult reeglitest rääkimine, aga sinna tuleb juurde lisada see, kuidas reegleid teistele õpetada. Meile tutvustati erinevaid õppevahendeid ja metoodikaid,“ lausus kohtunike koolitusjuht Hannes Kaasik.

„Maailmas on väga erinevad arengutasemed. Hannes oli pärast FIFA kahte ametnikku teadmiste poolest kolmas mees,“ kiitis Tutk kolleegi.

Kaasik arvab, et tehnika areng on aidanud analüüsile tohutult kaasa. „Kui on 50 videotesti tegijat, siis saame koheselt tagasisidet – milline on olnud näiteks kõige probleemsem olukord? Saame protsendid kiiresti üle vaadata ja kohe arutlema hakata, miks keegi just sellise valiku tegi. Erinevused ongi reeglite ja olukordade tõlgendamisel.“

Tutk lisas, et tänane suund koolitustel on grupitööde eelistamine. „Vanasti käis nii, et üks onu ütles ja nii oli. Täna jaotatakse osalejad rühmadesse, pannakse kaheks tunniks eraldi ruumi ja öeldakse, et peate 12 inimese peale leidma ühtse lahenduse. Pean küll nentima, et nii palju vastuolusid, kui sel aastal, pole ma varem kohanud,“ arutles Tutk.

Koos Eesti kohtunike koolitajatega olid Albaanias toimunud seminaril kolleegid Belgiast, Taanist, Fääri saartelt, Saksamaalt, Ungarist, Itaaliast, Luksemburgist, Maltalt, Montenegrost, Hollandist, Põhja-Iirimaalt, Poolast, Rumeeniast, San Marinost, Serbiast, Ukrainast ja Walesist.