Nii enne lendu kui lennu ajal oli näha, et mängumeeste meelestus võidujärgsel hommikul on positiivne. Tähendasid ju eilsed kolm punkti, et E-alagrupis asetseme nüüd kolmandal, play-offi viival kohal ning kolm mängu enne EM-valikturniiri lõppu on seega kõik Magnus Pehrssoni juhendatavate endi kätes.

Seetõttu võis Tallinn-Maribor kursil näha mitmeid naerulsuil nägusid. Mängijate seas oli neid, kes kuulasid muusikat, teisi, kes üritasid ehk pisut lühikeseks und pikendada ning ka neid, kes lõbusalt juttu vestsid ning omavahel kaarte tagusid.

Treenerid käisid omakorda läbi enda märkmeid, kasutamaks ära iga võimalikku hetke, et teisipäevaseks mänguks maksimaalselt valmis olla. Fännid jällegi mõlgutasid peas läbi erinevaid stsenaariume, misläbi meie mehed valikturniiri lõpuks vähemalt play-offis oleks - "Šveitsi eilne võit oli ikka hea [...] Nüüd on vaja Sloveeniale ka ära panna [...] Meie viimases kahes mängus pole ju Inglismaal ega Šveitsil midagi mängus, nii et mine tea, ehk üllatame Wembleyl [...] Kostja on super! [...]"

Kustuma kippunud lootuskiir on tagasi
Igal juhul ühendas kõiki osapooli üks ühine joon - kuigi suur töö on veel ees, paistis kõigi silmis see ärevus ja lootusekiir, mis vahepeal juba kustuma kippus.

Oleme nüüd ju olukorras, kus teisipäeval Eesti aja järgi kell 21.45 algav mäng ei ole vaid järgmine reakohtumine - edu või ebaedu antud matšis muutub suure tõenäosusega ülimalt otsustavaks selles osas, kas Eestil on veel enne kaht mängu reaalne šanss EM-finaalturniiri lootusi hellitada või mitte.

Mida aga erinevad tulemused reaalselt Sinisärkide tabeliseisule tähendaks?

Võit - Eesti tõuseks 13 punkti peale ning Sloveenia jääks kaks mängu enne valikturniiri lõppu meist nelja silma kaugusele. Kuna meie mängukalender on oluliselt karmim - oktoobris on meil jäänud mängida võõrsil Inglismaaga ning kodus Šveitsiga (Sloveenia kohtub kodus Leeduga ning võõrsil San Marinoga), vajaksime kindlaks edasipääsuks viimastes kohtumistes vähemalt kahte punkti.

Seda muidugi eeldusel, et Sloveenia kaks viimast mängu võidab, mis Leedu ning San Marino hetkeseisu vaadates ka küllaltki tõenäoline tundub. Kui aga sloveenid Leedu või San Marino vastu kasvõi viigiga libastuma peaks, oleks play-off koht meie (isegi kui Eesti kaks mängu kaotaks ning Sloveenia teeniks viigi ja võidu, jääksime mõlemad 13 punkti peale, kuid omavaheliste mängude arvestuses oleks eelis just Eestil).

Viik - Viigilise tulemuse korral säiliks punktiline vahe - Eestil oleks punkte 11, Sloveenial 10. Jällegi tuleb arvesse võtta viimast kahte mängu, kus selget eelist omavad sloveenid. Antud seisus tähendaks, et Eesti peaks saavutama vähemalt samu häid tulemusi, kui Sloveenia - ehk kui Sloveenia võidab nii Leedut kui San Marinot, peaksime meie tegema imet ning võitma Inglismaad ja Šveitsi (kes, tõsi, antud ajaks edasipääsu juba ilmselt kindlustanud on ning seega ehk pisut vähem motiveeritumalt mängivad).

Kui aga Sloveenia teeniks võidu ja viigi, piisaks meile jällegi "vaid" ühest võidust - seeläbi paikneksime mõlemad jälle 14 punkti peal, kus taas oleks tänu mullusele 1:0 võidule eelis Eestil.

Kaotus - Sloveenia tõuseks 12 punkti peale, Eesti kaukasse jääks 10 silma. Arvestades eelseisvaid mänge, oleks edasipääsulootus sisuliselt kadunud - Eesti peaks igal juhul Inglismaad ja Šveitsi võitma ning samal ajal veel lootma, et sloveenid kas Leedu või San Marino vastu viigiga libastuvad (sedagi vaid juhul, kui kaotus oleks üheväravaline - kaheväravaline või suuremgi kaotus tähendaks juba, et Sloveenia peaks ühe mängu kahest kaotama.)

Kokkuvõtteks - kuigi Eesti viimased kaks mängu on ülitugevate Inglismaa ning Šveitsi vastu, siis võib teatavat lisalootust antud mängudes tekitada asjaolu, et suure tõenäosusega on kaks tabeliliidrit endale selleks ajaks EM-pileti taganud ning seega võivad nad olla pisut alamotiveeritud.

Arusaadavalt oleks homme soodsaim tulemus võit - seeläbi ei peakski me inglastelt ega šveitslastelt ilmtingimata punkti näpistama - piisaks "vaid" sellest, kui Sloveenia näiteks Leedu vastu kodus punkte loovutab.

Viigi korral jääks endiselt kõik meie kätte, kuid seejärel peaksime endiselt tugevalt lootma, et Leedu või San Marino sloveene hammustada suudaks. Vastasel juhul vajaksime ise nii Inglismaa kui Šveitsi vastu võitu.

Kaotuse korral tunnistaksid ilmselt ka kõige optimistlikumad ja paadunumad koondisefännid, et rong EM-ile on meie jaoks läinud.

E-alagrupi hetkeseis: Inglismaa 21 punkti, Šveits 15, Eesti 10, Sloveenia 9, Leedu 6, San Marino 1.