"Loomulikult on homne mäng meile väga tähtis, aga me teadsime juba enne turniiri algust, et tegu on meie jaoks väga raske grupiga. Hea, et me veel mängus oleme. Homme selgub, kas me jääme veel ellu või on meie koht divisjon madalamal," lausus Eesti koondise peatreener Martin Reim pressikonverentsil enne viimase treeningu algust Groupama Arenal.

Senised mängud Ungariga pole Sinisärkidel kõige paremini läinud. Viimases kodumägus kuu aega tagasi viigistasime 3:3, kuid viimast visiiti Budapesti ei taha mäletadagi. Ferenc Puskase staadioni marulise publiku ees tuli 2013. aasta septembris vastu võtta 1:5 "saun". Sellele eelnes 0:1 kaotus A. Le Coq Arenal 2012. aasta oktoobris ja 0:5 kaotus Bangkokis toimunud King's Cupi sõprusturniiril (2004). Ainsa võidu sai Eesti Ungari üle 2003. aasta sõprusmängus Budapestis tulemusega 1:0. Iidsetel aegadel (loe: enne 1940. aastat) kaotasime 2:3 ja viigistasime 2:2.
Ühes Eesti spordiennustusportaalis on Eesti võidukoefitsent 8.35, Ungari oma 1.37 ja viigi koefitsent 4.60. Teisisõnu: Eesti võit oleks väike ime.

Seega räägib ajalugu homme igati Ungari kasuks. Kihlveokontorid ei anna meile samuti armu. Ühes Eesti spordiennustusportaalis on Eesti võidukoefitsent 8.35, Ungari oma 1.37 ja viigi koefitsent 4.60. Teisisõnu: Eesti võit oleks väike ime.

Ragnar Klavani puudumisel Eesti kaptenipaela kandev Konstantin Vassiljev tunnistas samuti, et favoriidikoorem lasub kodumeeskonnal, kuid üritas jääda positiivseks. Kodumeeskond on favoriit, aga arvan, et oleme piisavalt tugevad, et neile probleeme tekitada," lausus Vassiljev, kes väljalangemisohu tõttu endal lisasurvet ei tunne.

"Pole põhjust lisasurvet tunda. Iga koondisemäng on tähtis. Saame kõik aru, et peame endast maksimumi andma, aga see ei pruugi alati võiduga lõppeda. Kindlasti lähme homme võidu peale, et ikka viimase mänguni elus püsida."
Eesti koondise treening Groupama Arenal.

Reim ei soostunud avaldama, kas jäädakse truuks kuu aega tagasi edu toonud neljamehelisele kaitseliinile, mis muutis meie rünnaku oluliselt elavamaks või minnakse platsile eelkõige mõtetega oma värav puhtana hoida. Väikseid vihjeid esimese osas siiski tuli.

"Eelmine mäng oli omapärane nii löödud kui ka sisse lastud väravate poolest. See on jalgpalli üks osa: kui mängijaid eespool pole, siis momente ei teki; mida rohkem jõude ette saadad, seda hõredamaks jääb tagala. Kõik oleneb vastase mängijatüüpidest ja sellest, mis meie sisetunne ütleb - kui palju me suudame hinnata seda tasakaalu, milliste jõududega rünnata või kaitsta," arutles Reim. "Midagi pole teha, me ju peame siin mängus püsima. Null-null annaks mingi šansi viimaseks vooruks, aga väga õhkõrna. Peame üritama väravaid lüüa."

Vassiljevil paluti kommenteerida, kuidas meie kolme vigastatud põhimehe - Klavani, Metsa ja Mattias Käidi - puudumine koondisele mõjub. "Kindlasti see mõjub, aga see olukord oli teada juba varem. Kõigil oli piisavalt aega, et ennast mänguks ette valmistada. Ühest küljest on see meile probleem, aga teisalt teistele meestele uus võimalus oma positsiooni kindlustada. Kõik peavad aru saama, et teist võimalust ei pruugi niipea tulla," vastas ta.

Mis vormis on keskkaitsja Artjunin?

Üks suurimaid küsimärke ripub homse algrivistuse osas teise keskkaitsja kohal, sest Nikita Baranov kannab kaartide tõttu mängukeeldu. Kas selles tsüklis stabiilselt koosseisu kuulunud Joonas Tamme kõrval võtab koha sisse Madis Vihmann (FC Flora) või Artjom Artjunin (SFC Etar Veliko Tarnovo, Bulgaaria)?

Esimest korda Reimilt koondisekutse teeninud Artjunini hetkevormi kohta pressikonverentsil palju ei avaldatud. "Nende kahe trenni pealt, mis me teinud oleme, on keeruline midagi öelda. Esmaspäevasele trennile tulid kõik reisi pealt. Oleme põhimõtteliselt kaks päeva piduriga treeninud, et taastuda eelmistest mängudest ja reisidest ning olla homme võimalikult värsked. Väga suurt nõudlikkust need treeningud Artjomile pole esitanud. Millegi halvaga pole ta silma jäänud. Kõige parema pildi saab siis, kui ta mängu läheb või läheks," lausus Reim.

Homne mäng saab Sinisärkidele olema paras pähkel ka atmosfääri mõttes, sest Ungari saab selles tsüklis esimest korda mängia oma kodufännide ees. Septembris, kui Groupama Arenal võõrustati Kreekat, pidid tribüünid olema tühjad, sest Ungari ultrafännid olid 2016. aasta EM-valikmängus välja vilistanud Rumeenia hümni ja karjunud anti-Rooma loosungeid. Karta võib, et 23 700 istekohaga modernne areen tuleb pilgeni täis. Nii on lootnud ka homset mängu juhendamiskeelu tõttu tribüünilt vaatav Ungari peatreener Marco Rossi, kes kutsus eelmisel nädalal avaldatud alaliidu pressiteates fänne meeskonnale marulist toetust avaldama.

Rahvuste liiga 5. vooru kohtumine Budapestis algab homme Eesti aja järgi kell 21.45. Delfi on staadionil kohapeal ja vahendab sündmusi otseblogis.