Palun kirjelda, mis elu Islandi naiste jäähoki elab.

Islandil toimib naiste meistriliiga aastast 1998. Osalevad neli naiskonda, kolmest klubist. Kuna siin Põhja-Islandil, kus mina elan, tegelevad nii paljud naised hokiga, siis otsustati luua kaks tiimi. Tänu suurele edasiminekule Islandi naiste jäähokis on viimasel aastakümnel mängijate arv neljakordistunud. See on suurelt jaolt tänu kanadalanna Sarah Smileyle. Ta kolis Akureyrisse sügisel 2006, samal aastal oli ta võitnud National Women’s Hockey League-i tiitli Montrealiga. Tema juhib Islandil naistehoki programmi ja on ka naiste koondise peatreener. Üks kõige olulisem edusamm on olnud tüdrukute järsult suurenenud osakaal kõige nooremate algajate hulgas. Hoki on kogunud populaarsust, tüdrukud tahavad proovima tulla ja kutsuvad samas oma sõbrannad kaasa. Tähtis oli koostada programm, mis jätab tüdrukud hoki juurde ja sellega on Smiley suuprepäraselt hakkama saanud.

Kuni 16. eluaastani treenivad poisid ja tüdrukud enamasti koos, aga mitmed hakkavad pisut enne seda juba naiste meistriliigas mängima. Ise läksin ma hoopis ebatavalisemat teed pidi ja alustasin mängimist kohalike naisharrastajatega, ehk “old girls”. Valkyrjas mängib üle 30 naise, vanusevahes 16 kuni 55. Nemad on päris lahedad ja käisid näiteks alles hiljuti Kanadas hokireisil. Seega võib öelda, et meil on siin võimalus mängida erinevatel tasemetel ja erinevate eesmärkidega.

Kuidas jäähoki juurde sattusid?

Jäähokiga puutusin kokku 2009. aastal tänu mu õpetajale, Ingvar Þór Jónssonile, kes samas on ka Islandi jäähoki meeste koondise kapten ja kohaliku klubi veteran. Veelgi on tore öelda, et nad Sarah on nüüd abielus. Klass ikka elas Ingvarile kaasa ja tundis huvi, kuidas läheb. Kui mehed tol kevadel finaali pääsesid, siis läksime klassikaaslastega mängu vaatama. Peale seda mängu oli hokipisik sees. Muuseas, Smiley ja Jonsson on nüüd abielus.

Parajasti tegelesin mäesuusatamisega ja ei oleks osanud arvata, et hokist saab miski muu, kui lihtsalt meelelahutus. Kui aga lõpetasin suusatamise, tuli suur tahtmine hokit proovida. Algult polnud mul mingeid plaane või lootusi, lihtsalt tahtsin proovida. Meistriliigas mängimine oli kauge unistus.

Edasi loe Eesti Jäähokiliidu koduleheküljelt!