22-aastane Iirimaa amatöörgolfar Paul Dunne tegi St. Andrewsis elu võistluspäeva, läbides raja 66 löögi ning ilma ühegi bogey'ta. Dunne kerkis viimase ringi eel kogutulemusega -12 jagama esikohta koos lõuna-aafriklase Louis Oosthuizeni ja austraallase Jason Day'ga.

Amatöör võitis viimati The Openi 1927. aastal. Isegi, kui Dunne peaks võitma, ei saa ta amatööristaatuse tõttu auhinnaraha, mis esikoha puhul oleks 1,8 miljonit dollarit. Selleks pidanuks Dunne enne turniiri amatööristaatusest loobuma, ent ta oli otsustanud oodata sammuga sügiseni, et osaleda "amatööride Ryder Cupiks" nimetataval Walker Cupil.

"Juhtida Openit, see on sürreaalne. Kui mängiksime siin amatööride võistlust, siis mind minu kolme päeva skoorid ei üllataks. On aga suur õnn, et see on sündinud maailma suurimal turniiril," sõnas alles viimase valikturniiri võiduga Openile pääsu taganud Dunne, kes läheb Eesti aja järgi esmaspäeval kell 16.30 koos Oosthuizeniga rajale viimase paarina.

Kümme minutit varem stardivad Day ning aasta kahe esimese suurturniiri võitja, ameeriklane Jordan Spieth, kes tegi sarnaselt Dunne'ile pühapäeval 66 lööki ning kaotab esikolmikule vaid ühe löögiga.

Veel löögi kaugusel on iirlane Padraig Harrington, temast omakorda ühega taga üheksameheline seltskond. Seni kõikide võistluspäevade järel juhtinud Dustin Johnson tegi koguni 75 lööki ning jagab tulemusega -7 kokkuvõttes 18. kohta.