Tänaku jaoks oli võit Soome MM-etapil oma mentori Märtini jälgedes käimine - Märtin sai samas paigas mälestusväärse võidu 15 aastat tagasi.

"Minu jaoks avas see omal ajal ilmselt mitmed uksed, et edaspidi paremaid lepinguid saada. Aga peamine oli lihtsalt see, et Soome ralli võitmine oli väga kõva näitaja - tol ajal ei olnud Soome rallil üldse palju välismaalastest võitjaid, nii et see oli väga eriline," meenutas Märtin.

"Sel ajal jälgiti Eestis rallit väga palju. Inimesed teadsid, mis toimub ning paljud inimesed leidsid tee üle vee, et Soome rallit kohapeale vaatama tulla."

Kui 2003. aastal külastas Soome rallit ka Eesti peaminister Juhan Parts, siis Jüri Ratas tänavu Tänakut vaatamas ei käinud. "Aga kuulsin, et Ratas oli Tänakule telefonikõne küll teinud!"

"Tänak on hetkel üks kiiremaid sõitjaid üldse!"

Märtini ja Tänaku koostöö algas juba pikki aastaid tagasi. "Meie omavaheline ajalugu läheb väga kaugele tagasi, oleme läbi elanud palju huvitavaid ja keerulisi hetki. Ma isegi tegelikult väga ei hooli, kuidas meie tutvus alguse sai, mõtlen ainult selle peale, mis praegu toimub - ta on üks kiiremaid sõitjaid üldse. Mul tuleb lihtsalt maha istuda ja seda nautida!"

Soome rallil jälgis Märtin Tänakut mõistagi suure uhkusega. "Ta tegi kõigile kohe alguses selgeks, et tema eesmärk on ainult rallivõit ning suhteliselt varakult saigi selgeks, et see ralli oli tema kaotada, mitte võita. Võis olla suhteliselt keeruline igal katsel mitte kiiruse pärast hoolitseda, vaid jälgida seda, et sa ühtegi viga ei teeks ning autol ühtegi probleemi ei tekiks."

Küsimuse peale, kas ta on kunagi näinud Tänakut veel paremini sõitmas, meenutas Märtin seitsme aasta tagust aega.

"Ma ei tea, milline on olnud tema parim ralli, aga nägin teda väga hästi sõitmas ka mitmeid aastat tagasi - see oli vist 2011. aastal, kui ta sõitis S2000 sarjas. Sel ajal sõitis ta väga hästi, ent hiljem tulid raskemad ajad vahele. Praegu hakkavad aga asjad taas hästi minema. Kokkuvõttes polegi ju vahet, kui hästi sa sõidad, peaasi, et ralli võidad."

Kas Tänakul on veel võimalusi ka MM-sarja üldarvestuses? "Tal on olnud päris raske hooaja esimene pool, palju nulliringe. Loodetavasti on need aga nüüd ära tehtud ja ülejäänud rallid hooaja lõpuni lähevad hästi. Praegu on aga ilmselt mõistlik võtta samm-sammult, üks ralli korraga ning mitte muretseda pikemate plaanide pärast."

Märtin: Tänak peakski minu saavutused üle tegema, vastupidine oleks läbikukkumine

Mis tundega Märtin Tänaku võitu Soomes jälgis - kas natuke oli kurb ka, et Märtin ei ole enam ainus eestlane, kes Soomes triumfeerinud?

"Kurbust küll ei ole! Minu jaoks on see pigem kergendus ja rõõm, kui näen teda siin võitma. Suur töö on lõpuks vilja kandmas ning näeme taas eestlast soomlastele ära tegemas. See on piisavalt hea!"

Kuigi kiiruskatse võitude arvestuses on Tänak juba oma mentorist ette läinud, edestab Märtin nooremat meest veel rallivõitude arvult - oma karjääris kogus ta neid viis, Tänak on hetkel nelja peal.

"Ta peabki rohkem kui mina võitma, sest ma arvan, et järgmine põlvkond peakski alati eelmise saavutused üle tegema. Ma eeldan, et ta lööb minu viis rallivõitu üle - kui ei, siis oleks see lausa läbikukkumine."

Märtin nõustus väitega, et Tänak on lisaks kiirele sõidule viimastel aastatel ka oma mõttemaailma korda saanud.

"See ongi olnud suur väljakutse. Kiirus on tal kogu aeg olemas olnud, aga varem jäi puudu küpsusest ja suure pildi nägemisest. See võttis küll kahjuks kauem aega kui arvati ning oli aeg-ajalt kõigi jaoks stressirohke, kuid nüüd tundub, et ta on aru saanud, mida on vaja teha heade tulemuste jaoks. On suurepärane, et see lõpuks juhtus!"