Ott Tänak: Eesti suur staar!

Ott Tänak ei vaja tutvustamist ühelegi Eesti autospordisõbrale. 2017. aasta Eesti parim meessportlane alustas oma rallisõitjakarjääri isa jälgedes 2001. aastal. Kaheksa aastat hiljem tegi saarlane MM-ralli debüüdi ja on nüüdseks osalenud 84 MM-rallil, millest võitnud kolm. Mullu oli Tänak Fordil sõites parim Sardiinia ja Saksamaa rallil.

Tänavuseks hooajaks siirdus Tänak Toyota tehasemeeskonda ja võttis uue meeskonna eest debüütvõidu aprillis sõidetud Argentina rallil.

Martin Järveoja: maailmatasemel kaardilugeja

Päris oma karjääri alguses proovis Martin Järveoja mõnel rahvarallil ka piloodiametit, kuid sai üsna kiiresti enda jaoks selgeks, et tema koht on pigem kõrvalistmel. Siiski pole Järveoja roolikeeramist päris lõpetanud ja nii õnnestus tal näiteks tänavuse Argentina ralli ülesõidul Toyota Yaris WRCd juhtida. Enamiku oma karjäärist Karl Kruuda kõrvalistmel veetnud elvalane tegi oma MM-debüüdi 2010. aasta Jordaania rallil ning on nüüdseks startinud 55 MM-rallil. 2014. aastal tulid Järveoja ja Kruuda esimeste mittesoomlastena Soome autoralli meistrivõistluste meistriks.

Tommi Mäkinen: 4kordne maailmameister

Delfi rallipäeva kahtlemata kõige nimekam külaline on neljakordne autoralli maailmameister Tommi Mäkinen. Tituleeritud soomlane tegi oma esimese MM-stardi juba 1987. aastal kodusel Soome MM-rallil. Oma esimese MM-ralli võidu teenis Puuppolast pärit Mäkinen 1994. aasta Soome rallil. Kokku osales Mäkinen oma 17aastase MM-karjääri jooksul 139 rallil, millest võitis 24 ja lõpetas poodiumil 45 korral. Praeguseks on 53aastasest soomlasest saanud autoralli MM-sarja meeskonna Toyota Gazoo Racing boss, kelle alluvad on nii Ott Tänak, Martin Järveoja kui ka paljud teised eestlased, kes täidavad meeskonnas eri rolle.

Esapekka Lappi: kasvav täht

Noortel Soome autosportlastel on alati olnud autoralli või vormeliga seotud iidolid. Nii ka Esapekka Lappil, kes veetis oma karjääri algusaastad edukalt hoopis kardi roolis ja ainult asfaldil. 2007. aastal võitis Lappi Soome meistritiitli ICA klassis ja jäi kolmandaks Formula A klassis. Nüüdseks rallimaailmas edukalt kanda kinnitanud noor soomlane võitis 2012. aastal Soome autoralli meistritiitli, võites hooaja seitsmest rallist seitse. Lisaks kodusele meistritiitlile on 27aastasel soomlasel ette näidata 2014. aasta Euroopa meistrivõistluste tiitel ja 2016. aasta autoralli MM-sarja WRC2 klassi tiitel. Mullu võitis Lappi Yaris WRCga sõites Soome MM-ralli.

Margus Murakas: Eesti ja Läti meister

Eesti rallilegendidest istub Delfi rallipäeval krosskardi rooli Margus Murakas. 53aastane eestlane tegi oma esimese sportralli stardi 1982. aasta Paide rallil, kuid toona hoopis kaardilugejana. Seda ametit on Murakas proovinud ka hiljem, viimati 2015. aasta Saaremaa rallil. Oma esimese Eesti meistritiitli võitis Murakas sõitjana 1999. aastal. Esimese ralli absoluutvõiduni jõudis vanameister 2001. aasta Võru talverallil.

Viimase oma viiest Eesti meistritiitlist teenis Murakas 2005. aastal, samal aastal krooniti ta ka Läti meistriks. 2012. aasta lõpus aktiivse rallikarjääriga lõpparve teinud Murakat on fännide rõõmuks rajal näha olnud ka hilisematel aastatel, viimati möödunud aasta Saaremaa rallil. Mur: akas on neljal korral osalenud ka Soome MM-rallil.

Egon Kaur: rahvusvaheliselt kogenenud

Kui Margus Murakas võitis oma esimese Eesti meistritiitli 1999. aastal, siis viis aastat hiljem astus autorallimaailmas esimesi samme Egon Kaur. Esimese Eesti meistritiitlini jõudis Pärnust pärit noormees kaks aastat hiljem ja samal aastal osales ta esimest korda ka MM-rallil (Walesis).
2010. aasta N-rühma meister võttis suuremad sihid ette 2011. aastal, kui osales autoralli MM-sarjas WRC Academy klassis.

Kuigi Kaur võitis hooaja kuuest rallist kolm, lõpetas ta hooaja Craig Breeniga võrdsete punktidega teisel kohal. Otsustavaks said kiiruskatsete võidud, mis olid eestlase kahjuks. 2016. aastal võitis Kaur oma teise N-rühma meistritiitli ja möödunud aastal tõi ta Eestis rajale oma meeskonna Kaur Motorsport ehitatud võistlusauto Ford Fiesta Proto.

Martin Kangur: aidanud ka Tänakut

Nagu Karl Kruudal ja Sander Pärnal, algas ka Martin Kanguri rallisõitjakarjäär suures osas 2007. aastal, kui loodi Aava-Sikk Noorte Rallitiim. Kolm aastat hiljem teenis Kangur esiveoliste klassis A7 Eesti meistritiitli. Samal aastal sai Pärnust pärit noormees kirja esimesed MM-stardid. 2012. aastal osales Kangur IRC ehk praeguses mõttes Euroopa meistrivõistluste etappidel, kus kahel korral ka klassivõidu võttis.

Viimasel paaril aastal ja ka tänavu on Kangur autoralli MM-sarja asfaldirallidel aidanud Ott Tänakut ja Martin Järveoja ning teinud koos Kuldar Sikuga Eesti esirallipaari jaoks väga tänuväärt esiauto tööd.

Pileteid saab osta Piletilevist.

Ürituse korraldab Ekspress Meedia.