"IndyCar peab suure kurbusega teatama, et Dan Wheldon hukkus surmavate vigastuste tagajärjel," ütles IndyCar Series juht Randy Bernard avalduses, vahendab BNS.

Õnnetus leidis aset sõidu alguses, kui Las Vegas Indy 300 etapil oli läbitud 13 ringi. Korraldajate sõnul sai 33-aastane Florida osariigis elav britt 15 auto kokkupõrkes surmavaid vigastusi, arstidel ei õnnestunud tema elu päästa.

Mais teistkordselt Indianapolis 500 sõidu võitnud Wheldoni auto lendas üle teise auto ja rebis raja kaitsevõrku. Mitu teistki autot tegi õhulennu, osa sõidukeist süttis põlema.

Võistlus jäeti pooleli ja võistlejad otsustasid sõita hiljem Wheldoni auks viieringilise austusavaldussõidu, lisas Bernard.

"Rusud, millest meil tuli ring hiljem läbi sõita, nägid välja otsekui lahingustseen Terminaatorist," ütles IndyCar võidusõitja Ryan Briscoe BBC vahendusel. "Võin teile kinnitada, ma ei ole eales midagi sellist näinud."

Tegemist oli Las Vegase raja 40-aastase ajaloo esimese surmajuhtumiga. Viimane IndyCari sõitudel aset leidnud surmajuhtum toimus 2006. aastal, kui Homestead-Miami Speedway rajal sai hooaja avaetapil Toyota Indy 300 võistluse soojendusringil surma Paul Dana.

Sõidu võitis ametlikult šotlane Dario Franchitti, kellele see oli kolmas järjestikune ja kokku neljas meistritiitel. Aastatel 2007 ja 2010 oli ta Indianapolis 500 ehk 500-miilise (800-kilomeetrise) sõidu võitja.

Franchitti peamine ohustaja Will Power oli ka üks õnnetusse sattunud sõitjaist.

Franchitti ainsad mõtted keskendusid oma hukkunud kaasmaalasele ning teda nähti enne viieringilisele austusavaldussõidule siirdumist autos nutmas, vahendas BBC.

Wheldon võitis Indianapolis 500 sõidu aastail 2005 ja 2011.