3. märtsil 1927 Tallinnas sündinud Richard Laur tegi motospordiga tutvust tolle aja kohta õige noorelt, osaledes 1940. aastal igamehe täpsussõidu korvipoisina. Kuus aastat hiljem võistles ta juba üleliidulisel areenil ja seda edukalt. NSV Liidu meistrivõistlustel võitis ta medaleid kiirus- ja ringrajasõidus, vabariigi esivõistlustel veel lisaks moto- ja talimotokrossis.

Aastatel 1947-1949 oli ta Vabariikliku Auto-Motospordi Klubi (VAMK) treener-sõiduõpetaja, 1950-1959 “Spartaki” motosporditreener ja klubiülem, 1959-1991 "Kalevi" Auto-Motoklubi ülem, 1949-1991 Eesti motoringrajasõitjate koondise peatreener. Ajavahemikul 1949-1992 kuulus ta Eesti NSV Auto-Motospordi Föderatsiooni ja Eesti NSV Mootorrattaspordi Föderatsiooni presiidiumi aseesimees ja esimees. Aastatel 1965-1990 oli tema õlul NSV Liidu Mootorrattaspordi Föderatsiooni ringrajasõidu komitee aseesimehe, hiljem esimehe kohutused.

1959. pani Laur aluse Kalevi Suursõidule, mis aastakümnete jooksul oli meie tippsündmuseks motospordis. Avavõistlusel võitis Riks, nagu teda motoringkondades tuntakse, esikoha võrride ehk 125-ste tsiklite klassis. Suure panuse andis Richard Kloostrimetsas asuva Kalevi Motoklubi valmimiseks, mis oli hiljem "teiseks koduks" paljudele meie hilisematele tsiklisõitjatele. Lauri initsiatiivil kutsuti Eestisse võistlema välisriikide sportlasi ja tänu temale õnnestus ka meie tsiklisõitjatel võistelda väljaspool NSV Liitu.

Kolmel korral osales Richard Laur Nõukogude Liidu võistkonna esindajana ja treenerina rahvusvahelisel FIM-rallil. Laur tegutses aktiivselt ka motospordi kohtunikuna ja 1971. a. pälvis ta ka rahvusvahelise kategooria. Samal aastal omistati talle NSV Liidu teenelise treeneri aunimetus. Tema tuntumateks õpilasteks on olnud Tõnu Karner, Endel Kiisa, Ants Kalam, Ivi Laur, Lembit Teesalu, Helgi Kollom, Indrek Till, Sulev Mets ja paljud teised.

Richard Laur pälvis 1957. aastal üleliidulise spordiühingu Spartak auliikme nimetuse ja viis aastat hiljem sai temast spordiselts Kalev auliige.

NB! Richard Lauri tegevus on ka filmilindile jäädvustatud. Tallinna Kinostuudios valmis 1959. aastal komöödiafilm „Vallatud kurvid“, mille valmimise juures oli konsultandiks Richard Laur. Tema prototüüp filmis on võistluste korraldaja, keda mängis omaaegne kuulus näitleja Rudolf Nuude.

Eesti Autospordi Liit ja Eesti Mootorrattaspordi föderatsioon esitasid 19. novembril 2018 Tallinna Linnavalitsusele taotluse Richard Laurile mälestuspingi rajamiseks. Mälestuspingi paigaldas Tallinna Kommunaalamet.