Hommikul loositi riikide stardijärjestus ning seekord õnn eestlastele ei naeratanud ning meie koondisele kukkus 29. pall, mis tähendas üpris kehva stardikohta.

Esimesena asus eestlastest Maggioras võistlustulle Priit Rätsep (Honda), kes võistleb MXGP klassis. Noormees sai küll suhteliselt tagasihoidliku stardi, kuid parandas sõidu jooksul korralikult oma positsioone ning ületas lõpujoone 14ndana. Sõidu võitis eelmise aasta selle klassi maailmameister prantslane Romain Febvre sõitu mitu ringi juhtinud, kuid siis kukkunud itaallase Antonio Cairoli ning belglase Kevin Strijbosi ees.

MX2 klassis startinud Tanel Leok (KTM) sai hea stardi ja kihutas terve sõidu esikümnes ning oli lõpuks kindlalt 10. Esimeseks sõitis end belglane Jeremy Van Horebeek, kellele järgnesid šveitslane Jeremy Seewer ja prantslane Benoit Paturel.

Peale kahte sõitu oli selge, et Eesti koondis on juba finaalikoha endale kindlustanud, kuid täpne koht sõltus Open klassis võistleva Harri Kullase (KTM) tulemusest. Kahjuks sõideti ta aga kohe stardikurvis pikali ning ta langes võistlejaterivi tagumisse otsa. Noormees sai küll kiiresti püsti ning ta tõusis mitu kohta, kuid pidi siis tehnilise rikke tõttu seisma jääma ning tal läks vea likvideerimiseks nii palju aega, et konkurendid jõudsid selle ajaga juba ringi teha. Kullas sõitis seejärel hea tempoga lõpuni ja oli lõpuks 31. Esimeseks kihutas end tänavu ülivõimsalt MX2 klassis maailmameistriks tulnud hollandlane Jeffrey Herlings, kellele see oli esimeseks võistluseks suurel tsiklil. Teise koha sai selles sõidus prantslane Gautier Paulin ning kolmanda austraallane Dean Ferris.

Rätsepa ja Leoki sõitude tulemusena kuulus Eesti koondisele 24 punktiga 16. koht. Kvalifikatsiooni esikolmiku moodustasid kahe eelmise aasta Rahvuste krossi võitnud Prantsusmaa (3 p), Belgia (4 p) ja Holland (6 p).

Ühed esikohasoosikud ameeriklased ebaõnnestusid korralikult ning said 23 punktiga 15. koha. Meie Balti naabritest olid leedulased (26 p) 17. ja lätlased (34 p) 20. Soomlastel oli aga tume päev, kuna nende tulevikulootus Kim Savaste kukkus kvalifikatsioonis nii tõsiselt, et ta MX2 klassis ei saanud osaleda ning ülejäänud kaks sõitjat ei suutnud enamat 21. kohast ning nad peavad oma finaalikohta homsest B-finaalist jahtima, nagu ka lätlased.