Rally Estonia korraldajad teatasid 3. novembril, et võtavad pärast seitset järjestikust üritust vaheaasta, et leida uued ja veel kõrgemad eesmärgid kui ERC etapi korraldamine.

Millal Rally Estonia teile teada andis, et ei kavatse lepingut ERC sarjaga pikendada?

Alates meie koostöö algusest 2014. aastal oleme alati sõlminud aastased lepingud. Tänu ideaalsele koostööle Urmo Aava ja tema tiimiga oleme me täielikult kursis raskustega, millega tema organisatsioon silmitsi seisab. Kuigi see on ERC kogukonnale suur pettumus, mõistame ja austame põhjuseid, miks Rally Estonia organisatsioon suve keskel sellise otsuse tegi.

Kui suur kaotus Rally Estonia lahkumine teie sarjale on?

Rally Estonia valiti 2014. aasta ERC sarja parimaks ralliks ning Urmo Aava juhitud tiim töötas igal aastal väsimatult selle paranemise ja uute tegevuste kaasamise nimel. Tegu on suurepäraase meeskonnaga, kellega koos töötada ning on tõsiselt kahju, et Rally Estonia ERC 2017. aasta kalendris ei figureeri.

Mida te Rally Estonia kuupäevade asemele panete?

Avaldasime eelmisel nädalal kaheksa ralli esialgsed kuupäevad. Võimalik, et lisandub veel kaks rallit, mis tooks meile maksimaalselt 10-etapilise kalendri. Nende seas on ka Rally di Roma Capitale Itaalias. Oleme väga rõõmsad, et ERC Itaaliasse naaseb. Rally Liepaja jääb sel aastal kruusaralliks, mis oli tiimidele talviste tingimustega võrreldes kindlam ja odavam lahendus (enne ERC-ga liitumist oli Rally Liepaja talveralli - G.L.).

Kas Rally Estonial on teie sarja veel tagasiteed?

Uks jääb alati avatuks ning me jääme Urmo ja tema tiimiga edasi suhtlema. Võtaksime Rally Estonia tulevikus avasüli tagasi.

Rally Estonia 2016 lõputseremoonia.

Olete te kursis põhjustega, mis viisid Rally Estonia lahkumiseni ERC-st?

Meil on Rally Estoniaga olnud alati avatud ja usalduslik side, mistõttu teame ka neid põhjuseid, kuid need jäävad mõistagi osapoolte vahel konfidentsiaalseks.

Milles peituvad teie hinnangul ERC sarja kitsaskohad? Kriitikud on märkinud, et teie stardinimekirjad on kahanemas ning staarsõitjaid pole enam eriti alles jäänud. Nõustute sellega?

Staarsõitjatele on mõeldud WRC. ERC on sari, mis aitab talendikatel sõitjatel staariks saada ning see tõmbab Eurosport Eventsi käima. Kui te natuke ajas tagasi vaatate, näete, et Eurosport Eventi eelmisest ettevõtmisest, IRC sarjast on välja kasvanud mitmed tänapäeva WRC staarid nagu Kris Meeke, Andreas Mikkelsen ja Thierry Neuville. Alates 2013. aastast, kui me pöördusime ERC juurde, oleme tippsõitjaid edasi kasvatanud. Näiteks Stephane Lefebvre, kes on 2017. aastal Citroeni WRC tiimi sõitja, tuli 2014. aastal ERC juunioride tšempioniks, samal ajal kui Craig Breen võitles 2014. ja 2015. aastal Euroopa meistritiitli nimel. Temastki saab tuleval aastal Citroeni tehasemeeskonna piloot. 2016. aasta WRC2 meister Esapekka Lappi tuli kaks aastat varem ERC võitjaks.

ERC on FIA püramiidi esimene trepiaste WRC sarjast unistavatele pilootidele ja tiimidele. Meie eesmärk on neile pakkuda tõsiselt võitlustlikus keskkonnas head teadmiste ja kogemuste hankimise platvormi.

Meie kruusa- ja asfaltirallid jõuavad televisiooni ja muu meedia kaudu 318 miljoni vaatajani. 2016. aastal tootsime 1081 tundi ülekandeid. ERC juunioride meistrivõistlused jätkavad uute suurte talentide ja tulevikulootuste otsinguid, pakkudes neile ideaalset arenemisvõimalust. ERC Junior U27 ja ERC Junior U28 formaadi loomisega 2017. aastal tagame selle trendi jätkumise. Ning ärgem unustagem, et 2016. aastal oli meil ERC-s 141 registreeritud ekipaaži 27 riigist, juunioride sarjas 20.