Eesti koondis koosseisus Priit Biene ja Veiko Rääts klassis E1, Martin Leok ja Toomas Triisa on E2-s ning Elary Talu ja Priit Palatu E3-s alustas pikka võistlust ettevaatlikult ja mõõdukas tempos. „Rada meenutab väga hiljuti Rumeenias sõidetud Romaniacsi – on mõnusalt mägine,“ ütles meie sõitjatest esimesena rajale läinud Priit Biene esimese päeva lõpus. Kui hommikul oli pinnas kohati väga libe, siis päeva lõpuks olid sisse sõidetud sügavad sooned ning sageli võimalik jälgida vaid üht sõidujoont.

Koondise sõitjatel tuli ette üksikuid kergeid kukkumisi, ka mõningaid tehnilisi viperusi nagu näiteks Toomas Triisal, kelle tsiklil hakkas kaduma ära jõud, kuid õnneks selgus, et selle põhjustas akuklemmi lahtitulek; või Elary Talul, kes ei saanud stardis tsiklit käima ning talle määrati kohe võistluse alguses 10 sekundit trahvi.

Parima individuaaltulemuse sõitis eestlastest välja Martin Leok, kes on ajaga 46:47.24 üldkokkuvõttes 61. Toomas Triisa on 93., Elary Talu 119., Priit Biene 128., Priit Palatu 165. Üldkokkuvõttes hoiab liidrikohta ameeriklane Kailub Russell (43:52.82) kaasmaalase Ryan Sipesi ja austraallase Daniel Milneri ees.

Riikidest juhib esimese võistluspäeva järel USA (3:42:49.48) Austraalia ja tiitlikaitsja Prantsusmaa ees. Eesti meeskond kaotab 17:20,01.

7.-12. septembrini toimuv The International Six Days Enduro on rahvusvahelist motoföderatsiooni (FIM) esimene ja pikima traditsiooniga ametlik võistlus, mis esimest korda toimus 1913. aastal. Eesti meeskond on selles väärikas seltskonnas suhteliselt uus, kuna võistlema minnakse alles neljandat korda. 2011. aastal käis Eesti esimest korda võistlemas ja Soomes saadi 14. koht, aasta hiljem Saksamaal olid eestlased 16. ja üle-eelmisel aastal Sardiinias tuli parim koht, kui oldi 9.

Tänavu esmakordselt ISDE ajaloos Slovakkias Kosices toimuva võistluse 1225 kilomeetrisele rajale asub võistlema üle 550 sõitja 35 riigist üle maailma. Klubide arvestuses osaleb meilt kaks meeskonda, motoklubi Gas Gas eest sõidavad Billy Toomla, Janar Kukk ja Mehis Meibaum ning Sõmerpalu motoklubi esindavad Mart Meeru, Egon Üpraus ja Riho Kollist.

Klubisõitjatest lõppes täna kahjuks Billy Toomla võistluspäev, kelle tsiklil ütlesid üles nii kolb kui silinder ning mõlemat varuosa ei õnnestunud hankida. Ülejäänutel on samuti olnud pisut ebaõnne ja kogunenud ka trahviminuteid, kuid nad jätkavad võistlust.

Ka täna, nagu paaril eelmisel päeval sadas Košices kohati lausa hoovihma, mis muudab savise pinnase libedaks ja tõsiseks katsumuseks. Temperatuur oli päeva alguses alla 10 ja pärastlõunal üle 15 soojakraadi – mägedes on jahedam, orus soojem.

Eesti meeskond tänab kõiki õla allapanijaid: Aave Transport, Kultuurkapital, Addinol, Tridens, Saku Õlletehas, Virumaa Puhastus, Rabaconda, Jak Disain.

Esimene tsikkel läheb homme rajale kohaliku aja järgi kell 8 hommikul (Eestis kell 9) ning suurürituse vägev finaal toimub laupäeval Košicest 25 kilomeetri kaugusel asuvas Kechnecis, kus on spetsiaalselt selle ürituse jaoks valmistatud krossikatse.

Esmakordselt ISDE ajaloos saavad kõik huvilised võistlust oma nutiseadmetest tasuta jälgida ja seda tänu spetsiaalsele äpile mis on saadaval nii Apple kui Androidi seadmetele. Huvilised saavad kõiki sõitjaid reaalajas jälgida, lisaks on iga päeva lõpus olemas ka meeskondlikud ja klasside tulemused ning otseloomulikult värsked uudised, pildid, videod ja sotsiaalmeedia osa, kus igaüks saab kommenteerida kasutades #FIMISDE2015.

Äpis on kuvatud ka iga klassi juhtivate sõitjate profiilid, iga päeva kaardid, kasulikud GPS koordinaadid, ajalugu ja palju muud.

Tasuta äpi saab alla laadida järgnevalt aadressilt: www.fim-live.com/en/download-the-fim-isde-app-for-free