Tegemist on kõrgetasemelisima mootorrattaspordiüritusega Eestis, mille raames peetakse maha külgkorviga krossitsiklite maailmameistrivõistluste etapp, toimuvad mäkketõusu ja quadracerite Eesti meistrivõistluste etapid, öine soolotsiklite ja quadide superkross, oma võimed panevad veelkord proovile ka endisaegsed staarid külgkorvisõidus, õhu kütavad kuumaks rockbandid The Blinking Lights ja The SUN, on hulgaliselt põnevat tegevust kogu perele alates Jeti jäätisemuusikalist ning lõpetades batuudihüpete ja ronimisseinaga jpm vägevat.

Külgkorvide MM-etapp toob taas Eestisse kogu külgkorvisõitjate maailmaparemiku eesotsas üheksakordse hollandlasest maailmameistri Daniel Willemseniga. Kaassõitja vigastuse tõttu pidi Willemsen oma senisest korvipoisist Kenny van Gaalenist loobuma ning Kiviõlis on hollandlase paariliseks lätlane Lauris Daiders. Pärast kuute toimunud etappi juhivad aga maailmameistrivõistlusi Etienne Bax / Kaspars Stupelis (Holland / Läti), kes on kogunud 245 punkti. Baxi seob Eestiga siit pärit südamedaam, kes tema sõidule ehk sel aastal ka erilise hoo on andnud. Legendaarne Willemsen jääb oma noorest rahvuskaaslasest maha vaid 18 punktiga, kolmandal kohal on MM-arvestuses Ben Adriassen/Sven Verbrugge (209 p). Rebimine on tihe ja sõidud tõotavad tulla põnevad. Kokku on Kiviõli MM-etapile registreerunud 55 korvipaari 13 riigist. Kiviõlis on hetkeseisuga stardis ka koguni 11 Eesti korvipaari, kellele pöialt hoida.

Juubelifestivali teeb eriliseks Kiviõlis esmakordselt võistlustulle astuv värvikas "Oldstars" masinaklass, kus sõidavad võidu endisaegsed korvikunnid. "Suurte korvide" MM sõitude vahel teevad Korvikunnide Karikavõistlused 2012 II etapi raames demosõidu ligi 40 korvikunni Eestist, Soomest, Lätist ja Rootsist ning võimalusel koguni Saksamaalt.

„Korvikunnide klass on osutunud ootamatult populaarseks meeste seas, kel vanast ajast võistlustsikkel garaažis seismas,“ ütles tänasel Kiviõli Motofestivali pressikonverentsil üks endisaegsete staaride sõidu eestvedajaist ja osalejaist, Jürgen Jakk. Jakk on Eesti motospordihuvilistele tuntud kui 2001. aasta meeskondlik Euroopa meister ning MM-i III koht Are Kauriti korvis 2004. aastal.

Lisaks külgvankrite võidukihutamisele toimub Kiviõlis sel aastal ka kaks Eesti meistrivõistluste etappi: ahhetamapanevaid „kärnasid“ ja uskumatut sõidumeisterlikkust näitavad laupäeval mööda Kiviõli rasket ja pikka mäekülge üles rühkivad mäkketõusutsiklid, pühapäeval aga selgitavad endi seast parimad quadracerid. Täna oma 18. sünnipäeva tähistanud Andro Halliko, kes pärast kolme toimunud etappi juhib Eesti meistrivõistlusi, saab pühapäeval lisaks omamaistele konkurentidele rinda pista kahe tugeva lätlase, Karlis Meldrajs'i ja Edgars Mengelis'ega. Neist viimane võitis mais ühe Euroopa meistrivõistluste etapi, kuid Halliko pidas võimalikuks, et suudab nende meestega võrdsel tasemel kihutada.

Aastatega on Kiviõlis väga populaarseks saanud ka soolotsiklite öökross, mille eelsõidud sõidetakse laupäeval suurel ning kiirel võistlusrajal. Finaalide ajaks sama päeva õhtul on õues kottpime ja poodiumile pääsejad selguvad juba prožektorite valgel. Ka sel aastal on öökrossil kihutamas quadracerid ning sõidud tõoatavad tulla tasavägised ja adrenaliinirohked.

Vahelduseks sportlikule poolele toimub motofestivalil hulgaliselt mänge publikule ning püsti pannakse suur peotelk, kus esimese päeva õhtul astuvad üles uus tõusev rockitäht The Blinking Lights ning legendaarne The SUN.

Kiviõli krossirada asub Kiviõli linna põhjaserval asuva 90 m kõrguse tehismäe jalamil, kus on lõpetamisjärgus Euroopas ainulaadse spordi- ja seiklusturismi keskuse ehitustööd. „Suudame igal aastal olla natuke paremal tasemel ja ka juubelifestival ei ole selles osas mingi erand,“ ütles üks võistluse peakorraldajaist, Kiviõli Seiklusturismi Keskuse juhatuse liige Janek Maar.

Piletihinnad eelmüügis algavad 12 eurost (sooduspilet, 1 päev), kohapeal maksab 1-päevapilet 17 eurot ja pääse mõlemaks päevaks 24 eurot. 100 euro eest saab soetada VIP-pileti, millega saab võistlust nautida 2 päeva, parkida auto võistlusraja lähistele ja pilet sisaldab ka catering-teenust. Võistluspaigas on avatud karavaniparkla, kus on võimalik ööbida (tasu 10 eurot auto). Kuni 12 a. lapsed pääsevad festivalile tasuta ja ainult koos täiskasvanud saatjaga. Pileteid müüvad eelmüügis Piletilevi, Olerexi ja Statoili bensiinijaamad.

Motofestivali esialgne ajakava:
LAUPÄEV, 28. juuli

10.00-13.00 Külgkorvide treening- ja ajasõidud
13.00-15.00 Mäkketõusu Eesti MV eelsõidud
14.00-14.30 Soolotsiklite kvalifikatsioon suurel rajal
15.00-17.00 Külgkorvide MM kvalifikatsioonid
17.30-18.00 Soolotsiklite I start
18.30-20.30 Starman esitleb: Mäkketõusu Eesti MV finaalid
21.00-22.20 The Blinking Lights peotelgis
22.30-23.30 Soolotsiklite ja quadracerite öökross
23.30-24.00 Ilutulestik ja võitjate pidulik autasustamine
24.00-01.30 The SUN peotelgis
PÜHAPÄEV, 29. juuli

9.00-9.30 Quadracerite Eesti MV kvalifikatsioon
11.00-12.00 Autogrammisessioon ja võistluste pidulik avamine
12.15-12.45 Quadracerite Eesti MV I finaalsõit
13.30-14.00 Külgkorvide MM I finaalsõit
14.30-15.00 Quadracerite Eesti MV II finaalsõit
15.15-15.40 Külgkorvide Old Stars sõit
16.00-16.30 Külgkorvide MM II finaalsõit
17.00 Võitjate pidulik autasustamine