Korvpalliliidu pressiesindaja Aldo Maksimov, nagu õigele demagoogile kohane, ei andnud vastulauses Roosnale vastust peamisele küsimusele: miks ei ole Eesti koondis EM-finaalturniiril ehk 24 seas?

Lisaks pakkus Maksimov välja viis teemat, mida ajakirjanikud võiksid lahmimise asemel käsitleda. Kusjuures kõik need teemad – vaat ei ole üllatus – puudutavad korvpalliliidu tööd ja tegematajätmisi.

Näiteks esimene neist: KMLi klubide püramiidid (kus on, kus ei ole?), noortetöö. Kes peaks püramiidi looma? Ajakirjanik? Peaminister? Vladimir Putin? Taara ja Uku?

Punkt neli: korvpallitreeneri staatus riigi silmis - treener ei ole pedagoog. Ta peab olema kas kehalise kasvatuse õpetaja või OÜ juhatuse liige. Taevane arm! Ajakirjandus on sel teema rääkinud kordi ja kordi ja kordi. Ainult et kui tahad arvamust mõnelt ametnikult või treenerilt, poetakse kui kuldid rukkisse ja ollakse vait.

Punkt viis: leida optimaalne liigamudel Eestis ja lahendus ka Balti liiga jaoks. Loobuda sellest oleks ju halb meile endale. Tohoh! Ajakirjanikud peaksid töötama välja liigamudeli ja lahenduse Balti liiga jaoks?

Aga see selleks, veelgi demagoogilisem on lüüa lauda piiri taga mängivad noored – et oh kui palju meil neid on. Esmalt tahaks korvpalliliidult teada, miks puuduvad Eestis korvpalliakadeemiad, nagu Leedus ja Lätis? Ja teiseks: kas meil ikka mängib nii palju tulevikutähti välismaal?

Ehk aitab sellest, kui vaadata, palju Eestlasi pallib USA-s. Tervelt neli! Võimas! Ent kui võrrelda teiste riikidega, siis nii võimas ei tundugi.

Läti korvpallureid on USA-s 7. aprilli seisuga 32 ja leedulasi 94. Pisut rohkem, eks, isegi võrreldes rahvaarvuga? Belglasi 29, tšehhe 21, taanlasi (taanlasi!) 31, hispaanlasi 115, soomlasi 19, iirlasi (iirlasi?) 17, islandlasi 7, poolakaid 27, sloveenlasi 22, serblasi 244 (!)…

Eestlastest enam on isegi armeenlasi (7) ja austerlasi (11), Gaboni (6) ja Gambia (5) mehi, hollandlastest (59) ja uusmeremaalastest (48) rääkimata.

Kuidas näitab Eesti korvpalli potentsiaali tõsiasi, et meil on välismaal kokku sama palju korvpallureid, kui belglasi, taanlasi ja lätlasi ainuüksi USA-s?