Teist aastat järjest on Eesti koondise ja koduse võrkpalli valitseja Pärnu ainsaks ühisosaks temporündaja Timo Tammemaa. Mullu loobusid neli pärnakat (Andrus Raadik, Kardo Kõresaar, Edgar Järvekülg, Hindrek Pulk) vigastuste ja isiklike põhjuste tõttu ise koondise esindamisest. Seekord ütles tervislikel põhjustel ära Taavet Leppik, koondise esindamisest ei olnud huvitatud Andrus Raadik.

Kuna libero Järvekülg pole kahel aastal soovinud koondisesärki selga tõmmata, siis temaga seekord enam ei arvestatud. Samuti mitte Balti liiga kõige väärtuslikumaks mängijaks tunnistatud Pulgaga. Selle kohta ütles Cretu juba varem, et peab Oliver Vennot ja Renee Teppanit paremaks ning need mehed on alati kohal, kui neid on kutsutud.

Ei saa ette öelda, et Cretu seekordne valik on vale või õige. Tema on treener, tema otsustab ja vastutab. Spordis on tõekriteeriumiks tulemus. Kui Euroopa liigas täidetakse eesmärk ja teenitakse esikoht, siis on ka pikemas perspektiivis kindlasti hea, et kogenud Järvekülje asemel saab karastuse viis aastat noorem Denis Losnikov. Kui aga põhinurgameestest Keith Pupart ja Robert Täht mingil põhjusel rivist välja kukuvad ning 19aastane Karli Allik ja sel hooajal esmakordselt nurgaründaja positsioonil mänginud Henri Treial välja ei vea, võib tagantjärele targana öelda, et Cretu pidanuks kaasama mõne kogenuma mängija.

Jah, pealtnäha natuke kummaline on, et Balti meistriks tulnud Pärnust valiti Eesti koondise 14 mängija hulka vaid Tammemaa, samas kui Final Four’ist välja jäänud Tartu Bigbankist ja Vassiljevi juhendatavast Tallinna Selverist kaasati kolm. Hea hooaja teinud Rakverest ja TTÜ-st valituid seekord ei olnud, ülejäänud seitse koondislast teenivad leiba välismaal. Aga seal on omad põhjused. Peaasi, et ei tekiks solvumist ja paksu verd.

Kui finaalseeria eel kirjutati meedias, et erilist intriigi justkui ei ole, siis nüüd on gaas täiega põhja surutud. Neljapäevane kuues kohtumine on Pärnu jaoks ellujäämismäng, kus avaneb võimalus peatreeneri koondisenimekiri sportlikult ribadeks käristada. Kindlasti pole Pärnu sidemängija Martti Keel sugugi rahul, et juba kolmandat aastat ei mahu ta koondisesse. Veriseid mehi peaks olema teisigi. Kaotus oleks aga kaotus igas mõttes. Kaotajal pole põhjust rusikatega vehkida.

Selveril on aga seekord kanda varasemast oluliselt suurem vastutusekoorem. Koondisemehi vaadatakse ikka teise pilguga, nemad kätt väristada ei või.

Rahvusmeeskonna koosseis:
Sidemängijad: Andres Toobal (Selver Tallinn), Kert Toobal (Rennes Volley 35, Prantsusmaa)
Nurgaründajad: Karli Allik (Selver Tallinn), Keith Pupart (Lubini Cuprum, Poola), Henri Treial (Bigbank Tartu), Robert Täht (Lubini Cuprum, Poola)
Diagonaalründajad: Renee Teppan (Innsbrucki Hypo Tirol, Austria), Oliver Venno (Ankara Ziraat Bankası, Türgi)
Temporündajad: Andri Aganits (Poitiersi Stade Poitevin, Prantsusmaa), Ardo Kreek (Pariisi Volley, Prantsusmaa), Timo Tammemaa (Pärnu Võrkpalliklubi), Kevin Soo (Bigbank Tartu)
Liberod: Denis Losnikov (Selver Tallinn), Rait Rikberg (Bigbank Tartu)