Eesti pääs MM-ile oleks üllatus, aga mitte välk selgest taevast. Ehkki soosikud on teised, on Sinilõvidel arvestatav võimalus. Sel nädalal on Belgias Kortrijkis olukord lihtne – kuus meeskonda, üks MM-pilet. Eesti Päevalehe sporditoimetus pidas nõu asjatundjatega ja pakub välja järgmised tõenäosused võiduks: Belgia 30%, Saksamaa 26%, Eesti 20%, Slovakkia 14%, Hispaania 7%, Valgevene 3%.

Numbrid oleksid teistsugused, kui turniir toimuks Eestis. Paraku jättis võrkpalliliit valitsuselt raha taotlemise viimasele hetkele ja poliitikud ei suutnud (või ei tahtnud?) enam reageerida. Tagantjärele muudab kahepoolse prohmaka valusamaks tõik, et meie esimestest matšidest otsepilti ei toodeta.

Kõigest 1500 inimest mahutavast Lange Munte spordihallist pärinevad nukrad mälestused. 2012. aastal läks Eestil seal EM-valikturniir aia taha, nii Hollandilt, Belgialt kui ka Iisraelilt võeti vastu 2 : 3 kaotused. See oligi viimane kord, kui jäime EM-ilt eemale. „Meil on tiimis uued mehed, tollest ajast on alles üksnes mina, Ardo Kreek ja Oliver Venno. Oleksime lollakad, kui sellele mõtleksime,” usub kapten Kert Toobal, et toonane turniir praegust ei mõjuta. „Alustame puhtalt lehelt, tulevad teistsugused mälestused.”

Valgevene – eeldatav autsaider

Kolmapäeval kell 21

Ajakava on soodne, Eesti saab lahti mängida Valgevene vastu. „Neil on puudu Koreas pallinud diagonaalründaja. Too teenis hooajaga 300 000 dollarit ja nüüd puhkab. Olen kuulnud, et nii Valgevene kui ka Saksamaa koondises on siseprobleemid,” avaldab diagonaalründaja Renee Teppan.

Viimati kohtus Eesti Valgevenega mullu Euroopa liigas, võites 3 : 1 ja 3 : 2. Kerget jalutuskäiku ei tohi siiski oodata. Möödunud nädalavahetusel sai Valgevene sõprusmängudes korra Slovakkiast jagu 3 : 0.

Hispaaniat on tänavu nüpeldatud

Neljapäeval kell 21

Hispaaniat võitsime Maailmaliiga kolmanda tugevusgrupi finaalis 3 : 0. Suhteliselt kindlad võidud (3 : 1 ja 3 : 0) teeniti ka kevadel Tallinnas sõprusmängudes, ainus kaotus (2 : 3) tuli teise koosseisuga. Kuuldavasti on hispaanlastel probleemid diagonaalründajatega, vigastusega on audis pommitaja Andrés Villena. „Peame säilitama täieliku keskendumise,” ootab Toobal kaaslastelt valvsust. MM-valiksarja eelmises ringis kõrvaldas Hispaania konkurentsist tugeva Tšehhi.

Hoopis teise näoga Saksamaa

Reedel kell 21

Kui Valgevene on isutekitaja ja Hispaania supp, siis reedene kohtumine Saksamaaga on põhiroog. Maailmaliiga finaalturniiril Eesti Saksamaaga võimeid võrrelda ei saanud, sest sakslased kaotasid poolfinaalis Hispaaniale 0 : 3.

Samas on nad vahepeal kõvasti tugevnenud. Ühinenud on viimasel MM-il, kus Saksamaa pronksi teenis, parimaks sidemängijaks nimetatud Lukas Kampa ja Itaalias palliv nurgamees Denis Kaliberda. Samas otsustas Ungari päritolu staarründaja György Grozer koondise aitamise asemel Aasia klubide tšempionaadil raha teenida. „Võib öelda, et see on hoopis teine Saksamaa. Sidemängija muudab nende nägu palju,” nendib Teppan.

Eesti on Saksamaaga kohtunud kaheksa korda ja võitnud kõigest ühel juhul – 2005. aastal Euroopa liigas, kui vastased andsid põhitegijatele puhkust.

Suur küsimärk Slovakkia

Laupäeval kell 18.30

Laupäevane oponent Slovakkia on must hobune, sest pole täpselt teada, millise koosseisuga nad Belgiasse reisivad. „Slovakkial on iseenesest kvaliteetseid mängijaid küll ja veel,” sõnab Toobal. Eelmises ringis jäid slovakid alla Hollandile, kuid edestasid Kreekat ja Austriat. Ometi otsustati vahetada treenerit. Maailmaliigas sai Slovakkia teises tugevusgrupis seitsmenda koha. Eesti saldo nendega on 3-6.

Magustoiduks mäng Belgiaga

Pühapäeval kell 21.40

Võõrustajad sättisid ajakava nii, et jätsid kohtumise Eestiga viimaseks. Seegi näitab midagi. Eestile oleks kohtumine Belgiaga magustoiduks, kui oleksime sel ajal veel esikoha konkurentsis. „Belgia on peafavoriit. Ebamugav vastane, mängivad targalt vastaste vigade peale,” ütleb Teppan.

Euroopa edetabelis seitsmendal kohal olev Belgia on maailma võrkpallis tõusev suurus. Eelmisel MM-il saadi 14. koht, tänavu koguti Maailmaliiga esimeses tugevusgrupis neli võitu, viis kaotust ja seitsmes koht. Ometi pole võiduvõimalus olematu, viimasel kahel hooajal oleme mitu korda Belgiaga sparringud, seis on positiivne: neli võitu, kaks kaotust.

***

Täna teatab Eesti peatreener Gheorghe Creţu lõpliku koosseisu, tõenäoliselt jääb maha üks nurgaründaja (Oliver Orav või Karli Allik) ja üks temporündaja (Mart Naaber või Henri Treial).

Kolmest mängust telepilti ei toodeta

Otsustavatest MM-valikmängudest jõuavad Kanal 12 vahendusel vaatajani kohtumised Slovakkia ja Belgiaga.

„Korraldajal on kohustus toota telepilti turniiri kahest viimasest päevast ja kokku neli mängu. Kolmest esimesest päevast ei tehta isegi veebiülekannet,” selgitas võrkpalliliidu turundusjuht Toomas Vara. „Pakkusime, et saadame oma inimesed kohale, kes teeksid kahe kaameraga ülekande. Selgus, et see ei vasta CEV-i nõuetele, vaja on vähemalt 5+1 kaamerat.”