Kohati on Eesti elu nagu imedemaa Alice’i peeglitagune maailm. Kaksikmoraal võtab imestama. Võrrelgem kaht eri kaalukategooriaga sündmust: f-sõnu lennutanud korvpalluri Devin Brooksi ja poliitikaanalüütikut Ahto Lobjakat rünnanud Rain Rosimannuse kaasust.

Kes nad on?

Devin Brooks (23) on Manhattanil sirgunud tagamängija. Üks tuhandetest. Sel hooajal on ta Eesti liigas visanud ühes mängus keskmiselt 13 punkti ja jaganud neli korvisöötu.

Rain Rosimannus (47) on poliitik ja ettevõtja. Väga mõjukas Reformierakonna liige. Eelmisel aastal ta riigikokku ei kandideerinud, kuid osales koalitsioonilepingu sõlmimisel.

Mida tegid?

Pärast veerandfinaalis Rakvere seljatamist tegi Brooks video, kus mõnitab vastasmängija Mario Paiste papist kuju: „See tüüp on üsna pahane, sest kaotas. Asshole! Fuck you, bitch!

"Jah, sinu tausta tuvastamine võib vabalt võtta aega & välja näha kohmakas, aga me teeme lõpuks selgeks, kes või mis sa oled."

Rosimannus ründas valitsuse koha pealt kriitilist joont hoidvat kolumnisti Lobjakat, kirjutades tema Facebooki lehele: „Ainuke, millega saan nõus olla su järjepidevas Eesti Vabariigi kriitikas, Ahto, on see, et demokraatlik Eesti ei pruugi olla alati 1000% ärkvel nagu totalitaarne kiskja-riik, kes varitseb ohvreid või kardab pidevat kaaskiskjate kallaletungi. Aga see erisus ongi minu meelest demokraatliku riigi peaaegu peamine tunnus. We play it positive, you, fuckers & c-suckers. Jah, sinu tausta tuvastamine võib vabalt võtta aega & välja näha kohmakas, aga me teeme lõpuks selgeks, kes või mis sa oled. Ja kui sa pole Venemaa infotöötaja, vaid lihtsalt rahanäljas tobu, on kõik selge & ok.”

Kuidas selgitasid?

Brooks palus ilmselt klubi survel vabandust Paistelt ja kõigilt, keda video solvas. Tema sõnul lekitas keegi privaatse Snapchati video avalikkusele.

„See ei olnud konkreetse asja eest, rohkem nagu elutööpreemia,” selgitas Rosimannus Delfile. Eesti Päevalehe küsimusele, kuidas kasutatud võõrkeelseid sõnu tõlkida, Reformierakonna pressišeff Silver Pukk vastata ei soovinud. Ka Rosimannus mitte. „Võin vaid lisada, et kõiksugu võõrriigi kasuks ja Eesti Vabariigi kahjuks töötajate kohta on need suhteliselt täpsed väljendid,” teatas ta.

Kuidas reageeriti?

Brooksi käitumisest kirjutasid kõik suuremad meediaportaalid (sh ERR ja Postimees). Jüri Ratase juhitav korvpalliliit taunis teguviisi, kuid karistust ei määranud.
Devin Brooks mõnitas Mario Paistet, kuid palus vabandust.

Rosimannuse mõttelend leidis kajastamist ainult Äripäevas, Delfis ja Õhtulehes, teised ei pidanud seda uudisväärtuslikuks. Arvamusliidrite hukkamõiste pole järgnenud.

Lõpetuseks

Arvasin, et see oli ühel teisel ajal ja teises riigis, kui ebamugavaid inimesi võõrriigi käsilasteks tembeldati ja vaikselt kustutati. Kurb, et keegi ei vaevu isegi sõrme viibutama. Eesti vaenlased peavad saama teenitud karistuse, aga pelgalt kõhutundele toetudes ei saa kellelegi solgipange pähe tõmmata. Kummaline, et Eesti Vabariigis pälvib võõra riigi sportlase nõmetsemine rohkem vastukaja kui juhtpartei halli kardinali lubamatu emotsioonipurse.