Artikkel „Kiivika stiilne lõppakord: 1000 kulturisti kotti ja 15 000 dollarit taskusse” tõi toimetusele ka vastukaja. Soomes elav Eesti aegade parim kulturist Olev Annus süvenes võistlussüsteemi ja arutleb, mida maailma ränkingu võit tähendab ja kes kelle ikkagi kotti pani.

„Esitan mõned faktid, mis põhinevad IFBB kulturismiliidu ametlikel dokumentidel. Tõsi on see, et Ott Kiivikas on ränkingu nimekirjas esimene. Kui aga täpsemalt uurida seda edetabelit, leiame, et selle aasta IFBB MM-i 85-kiloste kaalukategooria võitja Mojtaba Zare on tabelis 46. kohal ja 2018. aasta IFBB kulturismi absoluutne maailmameister Roshanzamirtabari Morteza 22. kohal. Raigo Kuusnõmm on 17. kohal. Kuidas on see võimalik?

Võimalik on see seetõttu, et edetabeli suurima punktisumma kogub see, kes on kõige usinam võistlustest osavõtja. Ka Kuusnõmm oleks võinud olla edetabeli esimene. Ta võttis osa ainult kolmest võistlusest, aga sellegi poolest kogus 21 punkti. Ott Kiivikas võttis osa 11 võistlusest ja kogus 56 punkti. MM-i 85 kg kategooria võitja ja absoluutne maailmameister ei võtnud osa Diamond Cup väikevõistlustest ja nende ainsad punktid tulid MM-ilt. Diamond Cup võistlustel 85 kg kategoorias oli tänavu viis kuni kaheksa võistlejat ja viis esimest said punkte. Absoluutses arvestuses anti punkte ainult EM- ja MM-võistlustel. Kiivikas pääses väikevõistlustel absoluutse võitja valimistele ainult kolmel korral, kordagi ei võitnud tiitlit...

Lugesin kokku mehed, keda Kiivikas on võistlustel võitnud – 73. Ja neid, kes teda kotti panid, oli 31. Pluss need, kes võistlesid nendel kaheksal võistlusel absoluutse meistri tiitli eest, kus Ott Kiivikas ei pääsenud finaali. Sinna avab tee kategooria võit. Kõik need 31+ meest on edetabelis Kiivika taga lihtsalt sel põhjusel, et on osa võtnud tunduvalt väiksemast arvust võistlustest kui Kiivikas.

Minu arusaamine „kotti panemisest” on see, et võisteldakse mees mehe vastu konkreetsel võistlusel. Ott võitis 11 võistlusel kokku 73 meest ja kaotas 31 mehele. Kolmel korral pääses ta ka absoluutse meistri valimistele ja kordagi ei võitnud absoluutses arvestuses. Kaheksal korral absoluutse meistri valimistele Ott ei pääsenud, nii et siit tuleks lisada võistlejaid, kellele Ott tegelikult kaotas. Ott võistles vaid korra väljaspool Euroopat, Hiinas, seega ei või öelda, et ta pani kotti kellegi näiteks Brasiilias peetud võistlusest osavõtja, kellega ta ei ole kunagi samal võistluslaval olnudki.

Tõsi on see, et Ott teenis üldvõidu tänu aktiivsele osalemisele ja sellele, et paljud IFBB parimad amatöörid valmistuvad ehk üksnes kontinendi tiitlivõistluseks ja MM-iks, jättes väiksemad võistlused vahele. Nii tegin ka mina omal ajal nii amatöörides kui ka professionaalides juhul, kui ma ei olnud sunnitud mingil põhjusel väikevõistlustest osa võtma. See, et IFBB absoluutne maailmameister on edetabelis 22. kohal ja Ott 1. kohal, ei näita, et Ott oleks ta kotti pannud, vaid seda, et MM oli ainus võistlus, kust IFBB parim sai edetabelisse punkte.

Lisaks on IFBB sisemiste lahkhelide tõttu jagunenud kaheks, ühe peakorter on Euroopas, teisel USA-s. Euroopa liit on teinud oma profiliiga, kus ka Kiivikas hakkab võistlema. Suurim ja kõige tugevam kulturismimaa USA ei olnud MM-il põhimõtteliselt esindatud (ainult 2 võistlejat 75 kg kategoorias, kes said kategoorias kaks viimast kohta). IFBB kulturismi MM-il oli esindatud 38 riiki ja Kiivika kaalukategoorias 11 riiki (14 võistlejat).”

Olev Annus tuli nii maailmameistriks kui ka võitis Mister Universumi võistluse.