Sain täna kui puuga vastu pead. Ei, ma ei olnud kuigivõrd üllatunud WADA uurimisgrupi raportist, mis paljastas Venemaa dopingusüsteemi, mida koordineeris otseselt sealne spordiministeerium. Mõistagi pani kulme kergitama uurijate kinnitus, et koguni 643 positiivset proovi pandi kõrvale ega edastatud WADA dopinguküttidele. Õõvastav oli kuulda kasutusel olnud puhta uriini pangast – ajal, mil vene sportlased dopingut ei kasutanud, soristasid nad anumad täis, et hiljem saaksid eriteenistuse usinad töötajad rahvusvaheliste antidopingusõdalaste järelevalve all antud proovidesse sisse murda (Venemaa töötas nimelt välja meetodi, kuidas pitseeritud proovipurke uuesti avada ja sulgeda) ning piss välja vahetada. Selline vastik räpane värk, aga olin selleks valmis.

Tõeline jahmatus tabas mind hoopis siis, kui lugesin Delfist hiljuti Eesti olümpiakomitee presidendiks valitud ärimehe Urmas Sõõrumaa kommentaari Venemaa dopinguskandaali ja võimaliku Rio de Janeiro olümpialt eemaldamise kohta.

„Minu isiklik arvamus on, et hoiaks siinkohal pigem suu kinni ega sekkuks suurtesse mängudesse. See on oluliselt laiem teema, kui välja paistab, see puudutab ka väga paljusid süütuid inimesi,“ ütles Sõõrumaa, kelle kinnitusel ei ole keegi kõrgemalt EOK seisukohta küsinud ning sestap pole see välja kujunenud. „Kui keegi EOK seisukohta küsib, siis me peaksime kokku kutsuma täitevkomitee ja seda asja omavahel natuke arutama. Isiklikult ma hoiaksin sellest eemale. Teisi arvajaid peale minu on maailmas küllalt.“

Tohoh! EOK on organisatsioon, mille põhikirjas on kohustus järgida olümpismi, ausa mängu ja teisi olümpiahartaga määratletud põhimõtteid. Ja EOK president ei suuda võtta seisukohta Venemaa süstemaatilise massipetmise suhtes ilma, et oleks kokku kutsutud terve täitevkomitee? Tegemist ei ole mingi saunanaiste jutuga – WADA raport on ametlik dokument, mille alusel ROK otsustab, kui neil vähegi selgroogu on, Venemaa olümpialt eemale jätta. Oleks üllatav, kui läheks teisiti. Ja härra Sõõrumaa ei suvatse omalt poolt niigi palju öelda, et Eesti ei tolereeri petmist?

Kas see on nali? Täna ei ole 1. aprill. Millal saabub EOK pressiteade, et ajakirjanik mõistis Sõõrumaa sõnu valesti ja tegelikult mõistetakse dopingu manustamine ja positiivsete proovide hävitamine hukka? Tänaseks kinni pandud Moskva antidopingulabori juht Grigori Rodženkov tunnistas, et hävitas enne WADA töötajate kohaletulekut 1417 proovi, mida tal paluti säilitada. See on tõesti päris lai teema.

Ühes on Sõõrumaal küll õigus – see lugu puudutab väga paljusid süütuid sportlasi. Näiteks neid Eesti atleete, kes on aastaid võistelnud venelastega ebavõrdsetes tingimustes. Oma seisukoha on selles küsimus väga selgelt välja öelnud Erki Nool, Alar ja Mart Seim, Gerd Kanter ja paljud teised. Keegi neist ei arva, et venelasi ilmaasjata kiusatakse. Küll aga teadis Nool, et tema ajal võeti mõnel hooajal Eesti sportlastelt rohkem võistlusväliseid proove, kui üle saja korra suurema rahvaarvuga Venemaa esindajatelt.

Härra Sõõrumaa, kui te kandideerisite sellisele ametipostile, siis pidite ju ometi arvestama, et teist saab Eestis spordiküsimustes oluline arvamusliider. EOK president ei saa üliolulistes küsimustes pead jaanalinnu kombel liiva alla pista ning oodata, et küsijad lähevad minema või et las keegi teine arvab midagi. See on just õige aeg ja koht, et suu lahti teha ja öelda: me oleme igasuguse pettuse vastu ja hoiame hoolikalt silma peal ka oma sportlastel.