Eestlaste pessimism on fenomenaalne. Kui mujal maades räägitaks kümnevõistleja Maicel Uibost kui tulevikulootusest ja kõlaksid kõrgelennulised epiteedid, siis meil kiputakse teda maha kandma.

„Mina ei usu, et temast midagi üldse enam tuleb,” teatab üks.

„Näha, et pole ikka mees, kes tippu jõuaks,” lisab teine.

„Suur jutupaunik,” resümeerib kolmas.
Maicel Uibo sai olümpial kuulitõukes nulli, kuid võistles siiski lõpuni.

Tunnistan ausalt, et Uibo viimased ebaõnnestunud tiitlivõistlused on jahutanud minugi ootusi. Kõik me mäletame Rio de Janeiro olümpial kuulitõukes saadud õnnetut nulli, millele järgnes talvel jalavigastuse tõttu Belgradi sise-EM-i katkestamine.

Sellest ei saa mööda vaadata, samal ajal ei tasu unustada positiivseid asjaolusid.

1. Uibo on endiselt alles 24-aastane, 25. sünnipäeva peab ta 27. detsembril. Olümpiavõitja Erki Noole rekord sama vanalt oli 8093 punkti.

Uibo rekord on 8356 punkti, 8000 punkti piiri on ta ületanud kümme korda. Erki Noole rekord sama vanalt oli 8093 punkti.

2. Vaatame veidi arve. Uibo rekord on 8356 punkti, üle 8200 silma on ta skoorinud kuus korda, 8000 punkti piiri ületanud kümme korda. Ja ei maksa öelda, et ta on häid tulemusi teinud üksnes Ameerikas, tunamullu sai Uibo Pekingi MM-il 8245 punktiga kümnenda koha. Viimasest väga heast tulemusest (8294) pole möödunud aastatki. Sügisel leevendas ta olümpia pettumust Talence’i jõuproovil 8071 punktiga teiseks tulles. Võimetest kõneleb ka isiklike markide kogusumma 8776.

3. Eelmisel nädalal proovis Uibo USA-s Athensis vormi. Jooksis 110 meetrit tõkkeid tagasihoidliku ajaga 14,81, hüppas kaugust 7.53 ja teivast 5.25 ning heitis ketast 48.03. Ei midagi erilist? Nõus. Aga kui võrrelda neid tulemusi ta isikliku rekordi seerias olevate resultaatidega, annavad need 67 plusspunkti, mulluse hooaja margiga (8315) on saldo +172.

Sõbral, kes lubas mulle osta pudeli kallist konjakit, kui Uibo Götzises 8300 punkti täis saab, soovitan hakata poodides pakkumisi vaatama.

Jah, küsimärke tekitab praegune mudel, kus Bahamal treenival Uibol ei ole üht kindlat treenerit ja ta harjutab seal kolme eri spetsialisti käe all. Eks suvi annab vastuse, kas see toimib või mitte.

Aga kirglikul spordisõbral, kes lubas mulle lahkelt osta pudeli kallist konjakit, kui Uibo mai lõpus Götzises 8300 punkti täis saab, soovitan hakata vaikselt poodides pakkumisi vaatama. Lihtsalt niisama igaks juhuks, äkki saab Põlva poisist ikkagi veel asja!