* Pärnu meeskonna peatreenerit Avo Keelt on isegi veidi hale vaadata. Ta on justkui lahtiriietatud mustkunstnik, kel puudub igasugune võimalus varrukast risti ässasid või kaabust küülikuid tõmmata. Tänases finaalis oli ainuke vahetus, mida vigastustest vaevatud Pärnu meeskond endale lubada sai, sidemängijate vahetus. Kas lasta meeskonda dirigeerida Martti või Markkus Keelel? Rohkem koosseisu osas treener-Keelel midagi mõelda pole, sest vahetusmängijate kastis ulub tuul.

„Täna oleksin tahtnud nurgaründajale ja temporündajale vahetust. Usun, et mäng läinuks siis teisiti,“ sõnas Keel. Võib-olla oleks, võib-olla mitte. Me ei saa seda teada. Kindel on vaid see, et Pärnu põhimeeskonnaga liitunud 16-aastast Madis Parrolit praegu tulle saata ei saa, sest B-klassi noormees pole meestega isegi mitte koos treeninud. Kastanid peavad tulest välja tooma teised.

* Küll aga võib varsti kaarte segada Kardo Kõresaar, kelle osalemine pühapäevases mängus pole välistatud. Selge on see, et 35aastane Jaanus Nõmmsalu ei ole sellises vormis, mis lubaks tal mängida võrdväärselt vigastada saanud Taavet Leppikuga. Rünnakukõrgus jätab soovida. Täna tõi Nõmmsalu kuus punkti, kuid efektiivsuspunktide osas jäi ta ühega miinusesse. Kõresaare tulek rotatsiooni annaks Pärnule ühe käigu juurde.

* Tänu kahe viimase mängu heale servile ja blokitaktikale on Selver sisuliselt neutraliseerinud Pärnu skoorikuninga Hindrek Pulga. Täna tõi ta 12 punkti (kasutegur -1), pühapäeval 8 (3). Rünnakul on talle reeglina ette seatud kahene- või isegi kolmene blokk ning Pulk on kahes viimases matšis 11 korda palli vastaste kätest oma poolele maha löönud. Pärnu fännid võivad nukralt ümiseda: kuid ilma Pulgata on kurb maailm…

* Selver on kahes viimases mängus pannud servijoonel püsti tõelise tulevärgi, mõlemal korral märgiti Lincoln Williamsi nime taha neli pallinguässa. Pärnu hoidis pühapäeval äärmiselt pehmet joont (sellele viitab ka kõigest 6 serviviga), täna juba riskeeriti (16 viga), kuid see andis tulemust vaid hooti. Ilmselt pühapäeval kodusaalis enam midagi vaka all ei hoita. „Need korrad, kui pallinguga hätta jäime, lõid Pulk ja Timo Tammemaa täna väga tugevat servi. Usun, et pall lendas kiirusega üle 100 kilomeetri tunnis,“ tunnustas Selveri treener Rainer Vassiljev.

* Üks süütu küsimus Pärnu sidemängijatele ja treenerite kollektiivile. Pärnu keskmine rünnakuresultatiivsus oli täna 53 protsenti, kapten Andrus Raadik lõi aga maha 16 tõstest 12 (75%). Miks ta rünnakul nii vähe tööd sai? Eriti kui oli näha, et ei olnud head päeva Pulgal ega Nõmmsalul.

* Üks asi, mis mulle võrkpalli finaalseeria juures aga tõsiselt meeldib, on number mitme mehe passis. Tänase mängu kangelane Karli Allik on 19, samuti suurt koormust kandev Oliver Orav 20, Helar Jalg ja libero Denis Losnikov 22, vahetusest servima usaldatud Renet Vanker koguni 17. Pärnu poolelt Markkus Keel 20 ja koondise huviorbiiti tõusnud Leppik 22. Need mängud ei lähe Eesti võrkpalli jaoks kaotsi.

* Võitja osas on peale nelja kohtumist küsimusi oluliselt rohkem kui seeria alguses. Üks on aga juba selge – tegemist on ajaloo pikima meistrivõistluste finaalseeriaga. Kuna alates 2014. aastast on meistriks tulekuks vaja nelja võitu, siis nüüd on kokku kuus matši garanteeritud. Mullu alistas Pärnu Tartu Bigbanki 4:1, aasta varem Bigbank Selveri samuti 4:1. Maksimaalselt pikaks venitati finaalseeria kolm aastat tagasi, toona sai Keele juhitud Selver raske 3:2 võidu Urmas Tali Pärnu üle. Nüüd julgeks juba ennustada, et tänavune seeria venib seitse mänguni.