Oma tervise hoidmiseks on igal mehel võimalus oma tervist ise hoida piisava füüsilise koormuse, liikumise, tervisliku toitumise, kehakaalu normis hoidmise ja normaalse elurütmiga, samuti leides optimaalselt aega nii tööks, vabaajategevuseks kui ka ööuneks ning hoides toimivad lähedussuhteid.

Täiendavalt kuuluvad tänapäevaste tervisesoovituste loetellu ka äärmuslike dieetide ja treeningkavade, ülepiirilise pideva vaimse ja füüsilise ülekoormuse, aga ka sotsiaalse üksinduse vältimine. Tervist toetab töö- ja puhkeaja tasakaalus hoidmine ning piisav uneaeg.

Meeste suurimad terviseriskid on enamasti seotud igapäevase tervisekäitumisega. Terviseteadlikkus ning riskide ja ohtude tundmine aitavad aluse panna tugevale tervisele. Eesti meeste suremuse peamiseks põhjuseks on südame- ja veresoonkonna haigused ning kopsu- ja eesnäärmevähk. Suitsetamine, vale toitumine, alkoholiga liialdamine, vähene liikumine ja ebapiisav puhkamine mõjutavad oluliselt nende haiguste tekkimist. Ennetav tervisekontroll aitab haiguseid võimalikult varajases faasis tuvastada ning ennetavate tegevuste ja tervislikuma eluviisiga saab riskid viia miinimumini.

Teisipäeval kell 18 annab meeste tervise hoidmisest ja riskidest praktilise ülevaate laboriarst Anneli Raave-Sepa veebiloeng "Meeste tervis enne ja pärast 35. eluaastat". Osalejad saavad ülevaate meeste terviseriskidest sõltuvalt vanusest. Räägitakse, kuidas testosterooni taseme muutus elu jooksul mõjutab meeste välimust ja seksuaaltervist, saab juhised, millal ja kuidas peaks eesnääret kontrollima. Vastuse saab ka küsimusele, millised on Eesti mehe südame- ja maksanäitajad, mida kontrollida ja mida nad mõjutavad, kuidas on võimalik põhilisi riske hinnata.

Loengus osaleja saab vastused küsimustele:

  • Millised on meeste terviseriskid sõltuvalt mehe vanusest?
  • Millised tervisemured võivad kimbutada nooremaid mehi?
  • Millised tervisemured on rohkem probleemiks küpsemas ja vanemas eas meestel?
  • Kuidas on võimalik riskide olemasolu hinnata?

Doktor Anneli Raave-Sepp on laboriarst ja Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud. Ta on lõpetanud Tartu Ülikooli pediaatrina ning hiljem laborimeditsiini residentuuri. Igapäevaselt koordineerib ta Eesti suurima meditsiinilabori Lõuna-Eesti regiooni tööd, nõustades igapäevaselt laborimeditsiini ja erinevate analüüside osas pere- ja eriarste ning patsiente. Raave-Sepp on tunnustatud meditsiinidiagnostika alase koolitajana arstide ja meditsiiniõdede seas ning mitmete spordialaliitude ja sportlaste nõustaja meie sportlaste tervisekontrollide osas - Rait Ratasepp, Saskia Alusalu, laskesuusatajad, ujujad, triatleedid.

"Treeni teadlikult" sarja loengud toimuvad detsembrini teisipäevaõhtuti, sel aastal viiruse leviku takistamiseks ainult veebiloenguna. Loengud algavad mugavalt peale tööd kell 18 ja kestus on ligikaudu 1,5 tundi. Osalustasu on 10 eurot (esitatud arve alusel ka järele vaatamise võimalus).

Loengusarjas sügiseses osas on lisaks veel kuus loengut. Need on:

  • 09.11 Selg valutab ja kael kange? Füsioterapeut Taavi Metsma
  • 16.11 Treeningmahu orientiirid ning intensiivsuse määratlemine jõutreeningutel. TLÜ õppejõud ja personaaltreener Siim Kelner
  • 23.11 Uni ja toitumine. Unearst dr Heisl Vaher
  • 30.11 COVID19 läbipõdenuna taas sportimas. Spordiarst dr Pii Metsavas
  • 07.12 "Mitme näoga" probleemi ehk peavalu põhjused, ennetused ja ravi. Neuroloogiakeskuse juhataja Toomas Toomsoo
  • 14.12 Mis on lümfiteraapia ja kompressioonravi? Füsioterapeut Anastassia Šipilova

Registreerimine loengutele: https://www.tlu.ee/treeniteadlikult. Täiendav info: katrin.soidra-zujev@tlu.ee või telefonil 639 1751.

Loengusarja korraldavad TLÜ Loodus- ja Terviseteaduste Instituut koostöös Tallinn Liigub programmiga.