Niivõrd lihtne antud valem siiski pole, kuna vastane pole mitte Läti või Ukraina, kelle Eesti koondis MM-valiksarja eelmistes ringides maha murdis, vaid Euroopa tippu kuuluv Island, kes võitis 2008. aasta Pekingi olümpiamängudel hõbemedali. Maailmameistrivõistlustel, mille pääsme peale kolmapäeval heitlus lahti läheb, on islandlased pea alati kohal. Seevastu Eesti käsipallikoondisel puudub igasugune suurvõistluste kogemus.

Eesti koondis alistas MM-valiksarja esimeses ringis kahe mängu kokkuvõttes Läti 58:51 ning oli seejärel parem Ukrainast koondskooriga 73: 62. Erinevalt meist kindlustas Island koha MM-valiksarja otsustavas faasis ilma ühegi mänguta, kuna saareriigi koondise tase on sportlikult lihtsalt niivõrd kõrge.

Eesti ja Island madistasid omavahel kaks korda ka möödunud EM-valiksarjas. Toona peetud kohtumistes kadus intriig juba avapoolaja järel ning Island teenis rutiinsed 37:25 ja 30:23 võidud. Kiigates kaugemasse minevikku, kohtusid meeskonnad omavahel punktide peale mängus ka 2009. aastal, kui võõrsil tuli eestlastel tunnistada Islandi 38:24 paremust ja koduväljakul mängiti 25:25 viiki.

Kõikide numbrite ja faktide põhjal ei tohiks eestlastel Islandi vastu pisematki võimalust tekkida, kuid spordis, nagu ikka, sünnib suurüllatusi. Miks ei võiks ühe suurima neist sepistada meie kalevipojad?