Alekna purustas 38 aastat Jürgen Schulti nimele kuulunud rekordi pühapäeval USA-s Oklahomas Ramonas, kui heitis tuultele avatud lagedal väljal tulemuse 74.35.

21-aastane leedukas lennutas väga soodsates oludes peetud võistlusel ketta kõigil kuuel katsel üle 70 meetri. Koguni kaheksa meest täitsid sellel võistlusel tugeva olümpianormi 67.20.

Eriti kõva kriitikat on Ramona imetulemuste suhtes tulnud just Rootsist. Näiteks kirus sellist maailmarekordi sündi rootslase Daniel Stahli ja olümpiavõitja Gerd Kanteri ekstreener Vesteinn Hafsteinsson.

Islandlane ütles Aftonbladetile: „Tormituules jahitakse maailmarekordeid ja siis tiitlivõistlustel on heited palju lühemad. Olen juba 20 aastat rääkinud, et see pole õige.“

Nüüd võttis sõna ka 2006. aasta teivashüppe sise-MMi hõbemedalist Alhaji Jeng, kes hoidis pikalt enda käes ka Rootsi teivashüppe rekordit (5.81).

Jengi arvates ei saa kettaheites võrrelda tulemusi, mis on tehtud suurtel staadionitel ja sellisel lagedal väljal nagu Ramonas.

„Need on nagu kaks erinevat spordiala,“ ütles Jeng SVT-s. „Sellist täiuslikku tuult pole suurtel kergejõustikuvõistlustel, kus heidetakse kinnistel staadionitel. Kui tuul vaibub ja pöörleb, on selliseid tingimusi võimatu saavutada. Seetõttu on tulemused tavalistel staadionitel oluliselt nõrgemad kui avatud väljal.“

Jengi arvates võivad kettaheitjad Ramonas treenida ja võistelda, kuid neid imetulemusi ei tohiks maailma edetabelisse kanda.

„Kui kettaheide tahab teiste alade silmis säilitada väärikust, peavad võistlustingimused olema määratletud suurte areenide kaudu. Rekordid tuleb teha sellistes tingimustes [staadionitel], mitte sellistes poriloopimise tingimustes,“ sõnas Jeng.