EM-i play-off’i A-turniiri otsustavas matšis kohtusid omavahel Poola ja Wales. Poola alistas eelmisel nädalal mäletatavasti Eesti 5:1, waleslased said samal ajal Soomest jagu 4:1.

Teisipäeva õhtul Cardiffis toimunud suures mängus võttis Poola ülimagusa võidu penaltiseeria järel. Tasavägises matšis kumbki koondis ei normaal- ega lisaajal väravat kirja ei saanud. Nii ootas ees penaltiseeria.

Seeriat alustasid poolakad, kes ei eksinud ühelgi viiel esimesel löögil. Ka waleslaste neli esimest sooritust õnnestusid. Otsustavas viiendas voorus tõrjus Poola väravavaht Wojciech Szczesny vastaste Daniel Jamesi löögi, mis tagas valgesärkidele koha EM-ile.

Poola mängib EM-il D-alagrupis koos Hollandi, Austria ja Prantsusmaaga.

Gruusia tegi ajalugu

26. märts on edaspidi ajalooline päev Gruusia jalgpallis. Grusiinid mängisid EM-pileti peale Kreeka koondisega. Ka selles kohtumises jäid 120 minutiga väravad löömata ehk võitja otsustati penaltitega.

Penaltiseerias jäi Gruusia peale 4:2. Kreeklaste poolel eksis avavoorus Anastasios Bakasetas (väravavaht Giorgi Mamardašvili tõrjus), aga grusiinide särgis ei saanud kolmandas voorus väravat kirja Georges Mikautadze. Kreeka ei saanud palli väravasse ka neljandas voorus, kui eksis Georgios Giakoumakis. Seejärel läks 11 meetri punktile Nika Kvekveskiri, kes lõi penalti sisse ja viis Gruusia EM-ile.

Gruusia jõudis iseseisva riigina esmakordselt jalgpalli suurturniirile. Debütandi vastased F-alagrupis on Türgi, Portugal ja Tšehhi.

Ukrainlased taas EM-il

Kolmanda EM-il osaleja selgitasid omavahel välja Ukraina ja Island. Ukrainlased võitsid Poolas Wroclawis peetud mängu 2:1.

Kohtumist läksid 30. juhtima islandlased Albert Gudmundssoni tabamusest. Kümmekond minutit hiljem sahistas võrku ukrainlane Roman Jaremtšuk, aga VAR tühistas värava suluseisu tõttu.

Teisel poolajal tulid ukrainlased kaotusseisust välja. 54. minutil viigistas seisu Viktor Tsõgankov. Ukrainlaste sangariks kerkis 84. minutil Mõhhailo Mudrõk, kes kindlustas koondisele 2:1 võidu.

Neljandale EM-ile järjest jõudnud Ukraina vastasteks E-alagrupis on Belgia, Slovakkia ja Rumeenia.

Tänavune jalgpalli EM peetakse Saksamaal 14. juunist 14. juulini.