Planicas toimuval põhja suusalade juuniorde maailmameistrivõistlustel näitas 20 km ühisstardis vabatehnika murdmaasõidus võimu norralane Jørgen Nordhagen, kes edestas teise koha saanud Itaalia esindajat Aksel Artusit enam kui kahe minutiga. Norra suusaspetsalistide sõnul on noormees hetkel füüsiliselt sama võimas, nagu oli omal ajal võistlusi valitsenud Bjørn Dæhlie.

„Tema esitus MM-il oli üks pöörasemaid asju, mida olen suusarajal näinud,“ tõdes endine tippsuusataja ja nüüd Norra rahvusringhäälingus spetsilistina töötav Fredrik Aukland.

Kõigi märkide järgi lööks Nordhagen tulevikus suusavõistlustel leti puhtaks. Ent reaalsuses oli see 19-aastase norralase üks viimased suusavõistlusi. Ürgtalent paneb suusad peagi varna ning keskendub ainult rattasõidule. Hiljuti sõlmis ta lepingu ka maailma ühe parema rattameeskonnaga Visma-Lease a Bike (endise nimega Jumbo-Visma).

„Muidugi on see murdmaasuusatamise jaoks üüratu kaotus. Ma ei mäletagi, et nii suur murdmaasuusatalent oleks keskendunud mõnele muule spordialale,“ lisas Aukland. „Samas saan aru, miks ta valib rattaspordi. See on palju suurem spordiala ja praeguses eas ta peab tegema valiku. Selles olukorras võitis rattasport. Ma ei välista, et me näeme teda juba mõne aasta pärast Tour de France’il.“

Noormehe valikus on oma loogika olemas, sest tema isa Finn Vegard Nordhagen oli samuti omal ajal tipprattur ning poeg soovis astuda tema jälgedes.

„Jørgen tegi valiku ise,“ kinnitas isa Nordhagen. „Ta jõudis ristteele, kus pidi tegema valiku ja minema „all in“. Rattasõidus on tippu jõudmine keerulisem kui suusatamises. Aga tal oli õnn teenida leping nii heas tiimis nagu seda on Visma-Lease a Bike.“