Homme kell 15.00* Eesti aja järgi tõuseb paljukordne rekordimees vabalangemises Felix Baumgartner stratosfäärilise õhupalliga 36 576 meetri kõrgusele ja alustab vabalangust Maale, üritades nii saada esimeseks inimeseks, kes on ilma mehhaanilise sõiduki abita ületanud vabalangemisel helikiiruse. Tema tugitiimiks on grupp maailma juhtivaid teadlasi, insenere ja arste. See hüpe viib Felixi maailma lennunduse ajalukku. Ta ületab sellega USA lennujõudude erukoloneli Joe Kittingeri vabalangemise kõrgusrekordi, mis on vastu pidanud juba rohkem kui 50 aastat, ja saab ühtlasi esimeseks inimeseks maailmas, kes ületab vabalangemisel helikiiruse. Missiooni jooksul kogutakse väärtuslikke teaduslikke andmeid ja kogemusi, mis võimaldab veelgi täpsemalt kombata inimvõimete piire.

“Ajaloolist missiooni saab jälgida otseülekandena ülemaailmse teleülekande kaudu ka Viasat Sport Baltic kanalilt,” sõnas Viasat Eesti turundusjuht Mari Villem, lisades: “On uhke tunne osaleda kõigi aegade ühes emotsionaalsemas ülemaailmses sündmuses, millelaadset ei ole toimunud alates sellest, kui inimene astus Kuu pinnale.”

Sugugi vähemtähtis ei ole siin ka Villemi sõnul tõik, et stratosfääri piirialadelt liikuva ja seisva pildi tootmine on osutunud sama keeruliseks kui kõik muud selle missiooni osad. Kolm aastat kestnud katsete käigus töötas Red Bull koos parimate kinotööstuse ekspertidega välja seadmed, mis võimaldavad teha otseülekannet ligi 37 kilomeetri kõrgusel maapinnast. Tulemuseks on revolutsiooniline reaalajas otseülekanne nii avakosmoses piirilt kui ka maapinnal, kuhu kuulub 24 püsi- ja liikuvat kaamerat, millest pool edastavad saatekeskusesse otsesignaali veebiülekande jaoks. Kaamerad kinnitatakse nelja kohta: kapslile, Felix Baumgartneri skafandrile, optilisele maapinna jälgimise süsteemile ja lennujälgimissüsteemile.

50 aastat tagasi tegi erukolonel Joe Kittinger stratosfäärilise vabalangemise ajalugu, sooritades hüppe ligi 32 000 meetri kõrguselt. See saavutus aitas edasi arendada lennuvarju- ja skafandritehnoloogiat ja aitas otseselt kaasa inimese astumisele Kuu peale 1969. aastal. Meie kaasaegses maailmas on jäänud järele vähe inimvõimete barjääre, mida inimene ei oleks püüdnud ületada. Samas kui paljud on püüdnud Kittingeri saavutust ületada, siis mitte kellelegi ei ole see veel õnnestunud ja mõned on seda üritades saanud isegi surma.

Felix Baumgartner, keda toetab grupp maailma juhtivaid teadlasi, insenere ja arste, sealhulgas ka Joe Kittinger ise, tõuseb stratosfääri ülemisele piirile rõhu all olevas kapslis, mis asub heeliumiga täidetud õhupalli küljes. Seal, kus inimese jaoks on liiga vähe hapnikku, väga suured temperatuurierinevused ja õhurõhk, mis moodustab merepinna õhurõhust ainult 1% - hüppab ta kapslist välja, kusjuures teda kaitseb ainult spetsiaalselt väljatöötatud skafander ja kiiver. Umbes 35 sekundit peale vabalangemise algust peaks Felix saavutama helikiiruse.

Edu korral kogutakse tänu Felix Baumgartnerile ja tema tiimile andmeid, mis võimaldavad muuta tulevasi kosmoseprogramme veelgi ohutumaks. See on samm teadmatusse, sest seni ei ole sellisest kõrgusest tehtud edukalt veel ühtki vabalangemist, rääkimata sellist, kus ületatakse ka helikiirus.

*- Stardiaeg võib muutuda seoses meie kontrollile mittealluvate asjaoludega, nagu näiteks ebasoodsad ilmastikutingimused. Täna õhtul tehakse ilmabriifing, kus otsustatakse, kas ilm on hommikul hüppeks sobiv või mitte. Kui tuul osutub liiga tugevaks, lükatakse start 24 tunni võrra edasi ja hinnatakse ilmastikutingimusi uuesti.

Viasat Sport Baltic (VSB) on nähtav Viasati, Elioni, Starmani, STV ja Telseti klientidele. Viasat Motor on lähiajal nähtav ka kaabeloperaatorite Viasati spordipakettides. Paketi Viasat Kuld omanikel on nii VSB kui Viasat Motor põhipaketis sees. Paketi Viasat Hõbe omanikel on võimalus seda täiendada Spordipaketiga , mille kuutasu on 4,49 eur. Viasat on rahvusvaheline kanalitootja nii spordi, filmi kui ka dokumentalistika vallas, tootes Eesti jaoks nelja spordikanalit, nelja filmikanalit ning kolme dokumentalistikakanalit. Viasat on Eesti esimene digi-TV operaator, kes pakub satelliit digi-tv teenust alates 2002. aastast.