Moskva staadion on tegelikult endine Lužniki staadion, ainult, et viimasest on tänaseks alles vaid välisseinad ja mälestuskuju Vladimir Leninist. Venemaa tahtis iganenud Nõukogude-aegse staadioni ümber ehitada nüüdisaja spordiarhitektuuri säravaimaks spektaaliks, vahendab The Moscow Times.

Just sõnapaar "ülimoderne MM" pidavat kimbutama Venemaa presidenti Vladimir Putinit, kes soovib, et 2018. aasta MM läheks ajalukku kõige-kõige esmaklassilisema MM-ina läbi aegade. Kuid see nõuab raha, puhtama maine ehitamist ja turvalisust.

Kuigi Kreml suutis Sotši olümpia protestid maha vaikida, on protestisilte oluliselt raskem vältida 11-s linnas, võrreldes üheainsa olümpiarajooniga. Eriti raskeks läheb teisitimõtlejate vaigistamine Moskvas ja Peterburis.

Projektijuhtimise ekspert Allison Stewart Oxfordi ülikoolist leiab, et 2018. aasta MM-i korraldamine on riskantne. "Moskva olukorda võib kirjeldada kaheteralise mõõgaga. Kuigi MM on suurepärane võimalus näidata riigi võimsust ja ilu, võib sellise sündmuse korraldamisega kaasneda ka tohutult kriitikat, millel polegi lõppu," ütles Stewart.

MM-ist on vaikimisi saanud Putini eraprojekt, kus ta paneb proovile enda isikliku ja poliitilise maine, vahendab The Moscow Times. Jalgpalli suursündmuse korraldamine on eriti tähtis fakti tõttu, et Putini kuue-aastane valitsusaeg saab 2018. aastal läbi, enne MM-i.

Ometi on Sotši olümpiast juba teada, et Venemaal lähevad sündmuste maksumused hirmkalliks. "Mitte keegi ei taha otsida põhjuseid, miks olümpia korraldamine läks oluliselt kallimaks võrreldes planeeritud eelarvega. Puudub igasugune kommunikatsioon," lausus Stewart olukorra kohta.

Moskva on väidetavalt juba saanud kriitikat Ukraina olukorra kohta, ehkki spordiminister Vitali Mutko leiab, et spordi ja poliitika seostamine on tänapäeval arusaamatu. "See on absurdne! Venemaal on stabiilne sotsiaalsüsteem ja poliitsüsteem. Ei ole mõtet Ukraina argumendiga lagedale tulla. Venemaa on ausalt võitnud MM-i korraldamise õiguse ja on usaldusväärne partner," ütles Mutko.

Ometi tuleb pead vangutada, kui juba praegu ennustatakse, et MM läheb maksma 13,3 miljardit eurot. Nagu eelnevalt mainitud, mängud toimuvad 11-s linnas, Kaliningradist Jekaterinburgini Uurali mägedes. Venemaa on lubanud, et maksab vaid veerandi MM-i korralduseelarvest staadionite peale ja kulutab ülejäänu teedeehituse ning taristu arendamise peale, kuid leidub arvamusi, et see on vaid "jutt ülikonnas meestele". Peaminister Dmitri Medvedev on juba öelnud, et mängud lähevad vähemalt paari miljardi euro võrra kallimaks, kui varasemalt projekteeritud.

Venemaa pole veel ametlikult öelnud, kui palju läks Sotši olümpia lõuks ikkagi maksma, kuid meedias on räägitud ligi 40-st miljardist dollarist, mis on neli korda enam, kui projekti algne maksumus.

Boris Nemtsov, kes kuulub Venemaa opositsiooni ninameeste hulka, leidis, et MM läheb suure tõenäosusega veelgi kallimaks. See tähendab omakorda, et majanduskriisi lävel oleva riigi majanduslik seisund läheb veelgi hapramaks (kui Lääs peaks rakendama majanduslikke meetmeid seoses Ukrainaga). "Kogu geopoliitiline hullus ja sanktsioonid, kõik nad rajavad teed Venemaa pankrotistumiseks," ütles Nemtsov. Lisaks väitis opositsiooni liider, et MM-i korraldamisega kaasneb piiramatul määral korruptsiooni. "Rahvas peaks nägema, kuhu raha läheb. Kuid Putin pole veel algatanud ühtegi kriminaaljuhtumit seoses vargustega taliolümpial," lausus Nemtsov.

Nemtsovi leeris on ka Venemaa jalgpalli arendamise fondi esimees Alisher Aminov. "Venemaa jalgpall on nagu sogane vesi, väravaks korruptsioonile. See ei lähe 2018. aasta MM-ilt kuhugi. Peame küsima endalt, kas meie riik vajab MM-i? Kas me korraldame seda üritust läbipaistvalt? Sotši põhjal nähtust tundub see ebatõenäolisena," ütles Aminov, kes kandideerib ka Venemaa Jalgpalliliidu presidendiks.

Spordiminister Mutko pareeris ilustavate väljenditega. "Meie riigil on rikas ajalugu suurte spordisündmuste korraldamisel ja MM-ist tuleb midagi erilist," lausus Mutko. Ta lausus rahulikult, et viie staadioni kallal töö juba käib ja peagi algavad renoveerimistööd veel kahe staadioniga.