Rünnaku taga oli küberspionaaži grupp nimega Tsar Team (APT28), mida tuntakse ka nime all Fancy Bears, ning andmebaasi tungiti läbi Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) loodud konto, kirjutab The Guardian.

Sportlased, keda Tsar Team ründas, olid USA tennisetähed Serena ja Venus Williams ning Riost neli kuldmedalit võitnud USA sportvõimleja Simone Biles.

"Pärast WADA andmebaasile tehtud rünnakuid avastasime põhjaliku uurimise järel, et kümned USA sportlased olid andnud positiivse dopinguproovi," teatas Fancy Bears oma koduleheküljel. "Rio olümpiamängude medalistid on regulaarselt kasutanud tugevatoimelisi dopinguaineid, mille kasutamiseks on saadud raviotstarbeline heakskiit. Teisisõnu nad on saanud litsentsi dopingu tarvitamiseks. See on järjekordne tõestus, et WADA ja ROKi meditsiini- ja teadusosakond on valelik ja korrumpeerunud."

WADA teatas täna oma koduleheküljel: "Grupeering tungis sportlaste andmebaasi, sealhulgas salastatud meditsiiniliste andmete baasi, mis olid seotud Rio mängudega. Nad on avaldanud neid andmeid avalikel kontodel, ähvardades neid veelgi avaldada."

"WADA avaldab sügavat kahetsust tekkinud olukorra pärast ja on väga teadlik ohust, mida see kujutab sportlastele, kelle konfidentsiaalsed andmed on selle kuriteo tagajärjel avaldatud. See kriminaalne tegu ei aita kuidagi kaasa usalduse taastamisele Venemaa vastu," sõnas WADA tegevdirektor Olivier Niggli.