"Vähk on välditav ning toidul on selles väga oluline roll," ütles Eesti kardioloogiainstituudi toitumise ja ainevahetuse osakonna juhataja Merileid Saava esmaspäeval ajakirjanikele.

Esmajärjekorras soovitab Saava süüa võimalikult rohkem marju ning puu- ja juurvilju ka konserveeritult ja külmutatult.

Tervisele tuleb kasuks rukkileib, täisteratooted, kala ning oliivi- ja rapsiõli. Piiri tuleb pidada rasva ja soolaga, samuti suitsutatud toidu ning lihaga, eriti aga kõrvalaineid sisaldavate vorstitoodetega.

Eesti Vähiliidu presidendi Väino Rätsepa sõnul ei saa aga ühtegi toiduainet lausa kahjulikuks pidada, küsimus on piiripidamises.

Tema sõnul on tõestatud, et alkohol kui hea antioksüdant on mõõdukais kogustes koguni kasulik. Näiteks naistel soovitatakse juua päevas kaks klaasi veini, neurokirurgid soovitavad aga võtta päevas kuni neli drinki.

Eestis registreeritakse aastas ligi 6000 uut vähktõppe haigestumise juhtu. 1998. aastal suri Eestis vähki 3407 inimest.

Samal aastal registreeriti 5893 uut vähijuhtu, neist meestel 2853 ning naistel 3034.

Mehed haigestuvad kõige sagedamini kopsuvähki ning naised rinnavähki. Meestel moodustab kopsuvähk neljandiku ning naistel rinnavähk viiendiku vähki haigestumise juhtudest. Naiste seas on märgatavalt tõusnud ka emakakaelavähki haigestumine.

Vähki haigestumine 100.000 inimese kohta on Eestis kolme kümnendi jooksul suurenenud meestel 1,4 ja naistel 1,3 korda.