"Meil pole veel olümpia külastajate ega sportlaste kohta ühtegi kinnitatud Zika juhtumit," ütles WHO esindaja epideemiate ja hädaolukordade valdkonnas Peter Salama AFP-le.

Ta viitas andmestikule, mille Brasiilia eksperdid esitasid neljapäeval ÜRO terviseagentuurile. WHO teatel olid need andmed "vägagi veenvad" ja näitasid, et ükski olümpia ajal meditsiinilist abi vajanud sportlane ega pealtvaataja polnud Zika viirusesse nakatunud. Samuti pole seda täheldatud ühegi inimese puhul kodumaale naastes.

Paljud sportlased ja ilmselt ka külalised jätsid Riosse minemata just Zika kartuses, sest viiruse põhjustatavad haigused on ägedaloomulised ning võivad eriti kurbade tagajärgedega olla rasedatele. Paljud eksperdid avaldasid kartust, et olümpia kaudu levitatakse viirust üle maailma. WHO on aga märkinud, et kuna olümpia toimus Brasiilia talvel, on risk sääskede levitatavasse viirusesse nakatuda minimaalne.

Olukorda jälgitakse pidevalt ning uusi kokkuvõtteid on ilmselt oodata pärast Rio paraolümpiamänge, mis toimuvad 7.-18. septembrini.

Eelmisel aastal alguse saanud Zika puhang on puudutanud rohkem kui 1,5 miljonit inimest Brasiilias. Enam kui 1600 beebit on Zika tõttu sündinud ebanormaalselt väikse pea ja ajuga. Lisaks võib Zika täiskasvanutel põhjustada harudlasi neuroloogilisi probleeme nagu Guillan-Barre sündroomi (GBS), mis võib viia halvatuse ja isegi surmani.