Riodejaneirolased ei vaja olümpiat, et sporti teha. „Me saame siin linnas harrastada igat spordiala, peale talialade muidugi,” sõnab just rannatennise mängu lõpetanud kesk-ealine Gabriel. Kui Eestis vihutakse kogu talve ohtralt trenni teha, et suveks rannavormi saavutada, siis siin jääksid inimesed nii tegutsedes hätta: rannailm on pea 365 päeva aastas ja vormi ei tohi korrakski käest lasta! Tervislik eluviis ja hea vorm on kohalikele sama tähtsad kui koduse jalgpallimeeskkonna toetamine.

Kui jalgpall kõrvale jätta on carioca’de ehk Rio de Janeiro elanike seas kõige populaarsemad spordialad võrkpall, korvpall, rannavolle, surfamine, jooksmine ja rattasõit.
Vetelpäästja Luiz loetleb lausa kaheksa spordiala, mida ta vahelduva eduga harrastab.
Sport Ipanemas
Kilomeeter mööda rannapromenaadi kõndides jääb silma vähemalt kümme ala, millega sajad inimesed kas ajaviiteks või tervise edendamiseks tegelevad. Nad pole siin ainult koos sõpradega palli toksimas, vaid ka suurtes organiseeritud rühmatrennides joogast võitluskunstideni. Otse lõõmava 30-kraadise päikese all. Jääb mulje, et rannad ongi pigem sportimiseks kui lihtsalt päikese käes logelemiseks. Kuigi jalgpalli vastu ei saa siin riigis ilmselt miski, näib, et iga kohalik harrastab vähemalt kolme spordiala. Gabriel toob kuuldavale pika nimekirja aladest, millega ta ise tegeleb – ta arvestab nädalat oma trennide, mitte päevade järgi. Rannas on ta sportimas käinud juba üle kahe aasta. „See on lõbus trenn, sa saad higi lahti ja see on samal ajal mõnus, saad sõpradega mõnusasti koos aega veeta,” räägib ta ja lisab, et olümpia on kohalikele muidugi tähtis ja uhkuse asi, kuid see ei ole nende niigi suurt spordilembust kuidagi muutnud. „Me saame nii kokku ja veedame aega, see on meie jaoks normaalne, et sport on tähtis ja oluline.”
Sport Ipanemas
Niisama logelejaid kohtab maailmakuulsatel randadel väga vähe. Pigem lähevad kohalikud sinna sportlikult aega veetma.
Joogatrenn Ipanema rannas

Ipanema ja Copacabana randadelt leiab ka alasid, mis Eestis veel populaarseks saanud pole. Kummalised nimed – futevôlei, frescobol ja altinho kujutavad endast brasiillaste lemmikajaviiteid. Rannas mängib altinho’t kohalik superstaar Felipe Dylon, kelle sõnul peitub nende spordilembus ennekõike selles, et inimesed tahavad head välja näha. „Inimesed tahavad terved olla. See annab hea võimaluse olla kodust eemal, siis on kõik korras, kõik on ilus,” seletab ta.

Võrratu vaade välijõusaalist

Olümpia tõttu paigaldas linn randa ka välijõusaalid, mis varustusega just Eesti spordiklubidele silmi ette ei tee, kuid otse loksuvatelele lainetele avaneva vaate vastu pole higistel spordisaalidel kindlasti midagi pakkuda. Välijõusaalid rajati isegi favela’desse – ka kitsaste majade vahel pole sport midagi võõrast või kätte- saamatut. Olude sunnil on betoonpõrandaga jalgpalliväljakud lihtsalt majade katustele kolitud.
Sport Ipanemas
Rannal toimub trenne joogast jalgpallini ja sportimisega on ametis ka õige väikesed.
Spordiinstruktor Luiz Fernando sõnul on riodejaneirolaste spordiarmastus lõputu.

60-aastane ja kaheksa lapse isa Luiz Fernando töötab iga päev Ipanema rannal spordiinstruktorina (ta õpetab futevôlei’d ja rannatennist) ning ka tema sõnul on riodejaneirolaste spordiarmastus lõputu. „Olümpiamängud on rohkem Copacabana asi, inimesed tulevad siia mängima, et normaalne elu jätkuks,” räägib ta ja kirjeldab, et normaalse Rio elu juurde käib ka näiteks lõunapausi ajal just rannas palli toksimine.

Vetelpäästja, samuti Luiz, loetleb lausa kaheksa spordiala, mida ta vahelduva eduga harrastab. „Ma ei tea ühtegi sõpra, kes ei tegeleks mõne spordialaga, see ei ole siin lihtsalt võimalik. Meil on nii palju ägedaid alasid, mis on just siin tekkinud, ja nüüd mängitakse neid üle maailma – see tähendab, et nad on head,” lisab ta ja uurib, kas keegi Eestis ka midagi futevôlei’st kuulnud on. Kuuldes, et väga mitte, tuleb tema näole lai naeratus: „Küll te ka ära õpite, mis hea on.”

Mis on mis?

Futevôlei

Esialgu võrdlemisi arusaamatut mängu mängitakse liivastel võrkpalliplatsidel ametlikult kaks kahe vastu, kuid rannas võetakse kampa kõik, kes mängida soovivad. Põhimõtteliselt on tegu jalgpalli ja võrkpalli ristandiga. Pall peab käima üle võrgu, kuid maad puudutada ei tohi. Käte kasutamine on mängus keelatud. Futevôlei ei ole pelgalt n-ö tänavasport, vaid selles korraldatakse lausa maailmameistrivõistlusi.

Altinho

Sellel spordialal on oluline palli õhus hoida. Mängu mängitakse tihti veepiiril, kus see on märgatavalt raskem kui vees. Kui Eestis tunnevad jalgpalliga tegelejad altinho’t kui üht trenni osa, siis siin rannas võib palli äärmiselt meisterlikult toksima hakata igaüks, kes ehk isegi päeva jalgpallitrennis veetnud pole.

Frescobol

Seda pallimängu mängitakse puureketiga. Frescobol on ehk midagi sulgpalli ja lauatennise vahepealset. Pall ja reket on lauatennisele sarnased, kuid eesmärk on lihtsalt palli võimalikult kaua õhus hoida, mitte vastase laualt maha lüüa. Seda mängitakse küll veepiiril, et mitte palli inimestele vastu pead lüüa, kuid kohalike sõnul põhjustab see enda liikuva iseloomu pärast tihti nii kergemaid kui ka raskemaid õnnetusi.