“Tanja, kas sa esined uuest hooajast meie klubi eest?” küsivad Aserisse noorte turniirile tulnud väikesed Rakvere klubi Kontra mängijad, kui nad näevad spordisaali sisenemas oma suurt eeskuju, kahekordset Euroopa noorte meistrivõistluste medaliomanikku Tatjana Tšistjakovat.

Tanja noogutab lastele ja seletab ajakirjanikule, et teda sundis klubi vahetama asjaolu, et vanas klubis ei saanud ta enam vajalikul tasemel trenni teha. “Treenerit mul Aseris enam ei olnud ja treeningupartnereid samuti mitte,” ütleb tagasihoidlik neiu, kel äsja täitunud 18. eluaasta. Miks valis ta just Kontra ja selle treeneri Tõnu Põdra, kelle käe all ta juba esimesed kuud trennigi on teinud? “Vaatasin, et see on hea klubi ja seal on head inimesed,” ütleb neiu.

Andis rohkem kui sai

Eesti riiklikku spordistipendiumi saav Tatjana ei taha kellegi kohta ühtegi paha sõna öelda, ta pretensioonid vanale klubile väljenduvad vaid sõnades: “Ma tundsin, et klubi võttis mult rohkem, kui andis.” Samal ajal on ta ema Maria märksa sõnakam, nõudes klubilt summasid, mis Tatjana on oma esinemisega klubile teeninud. Ema on oma nõudmistega jõudnud isegi kultuuriministeeriumini.

Ei klubi ega alaliidu juhtkond pole suutnud talle selgeks teha, et selle rahaga, mis Tanja on oma esinemisega klubile teeninud, võib klubi oma äranägemist mööda talitada. “Klubile tehtud lahkumisavalduses ei kirjutanud Tšistjakova, et tal klubi vastu mingeid finantsilisi pretensiooneon . Ka pole ma talt endalt midagi selles osas kuulnud. Tean vaid ta ema pretensioone,” ei oska klubi juhataja Kaire Kutsar midagi kommenteerida.

Kuue aasta vanusest kuni täisealiseks saamiseni esindas Tatjana Tšistjakova Aseri spordiklubi spordikooli, jõudes omavanuseliste Euroopa tippu Iljas Mirzagajevi käe all. Viimastel hooaegadel neil koostöö enam ei laabunud. Üks põhjus teede lahkuminekul oli lõunamaise temperamendiga treeneri karm käitumine, mis kord lõppes isegi füüsilise märkusega. “Sportlane peab treenerit kartma ja teda austama,” tõdes Mirzagajev, kelle sõnul põhjustas vägivalla sportlase poolt treeneri aadressil öeldud trükimusta mittekannatav väljend.

Sel hooajal oli Tanja mängus märgata tagasiminekut, mille põhjuseks ütleb sportlane nii treenerivahetust, närvilist õhkkonda klubis kui ka kooli lõpetamist. Viimasel õppeaastal õppis Tanja individuaalprogrammi alusel ning praeguseks õppetöös tekkinud puudujäägid tuleb tal likvideerida 22. juuniks, kui toimub kooli lõpetamine. Aseri keskkooli vene osa õppealajuhataja Katrin Ostapovi sõnul on Tanjal kõik võimalused kool siiski edukalt lõpetada. Ka Tanja ise lubab, et ta teeb kõik selle nimel, et kooliga sel aastal lõpule jõuda. Iga tehtud eksami järel nendib sportlane õnnelikuna: “Hästi läks”.

Kõigest hoolimata idavirulane

Tšistjakova on valmis tegema kõik selle nimel, et jõuda spordis absoluutsesse tippu. “Minu kõige suurem reserv maailma tippudega võrreldes on jalgade töö kiiruses,” leiab Tanja, kes Mirzagajevi sõnul vajaks arengus edasiminemiseks tugevamat liigat, kui seda on Rootsis, kus Tatjana hangib väliskogemusi ka järgmisel aastal. “Tal tuleks oma taseme tõstmiseks võistelda näiteks Saksamaal,” sõnas Mirzagajev.

Alaliidu peasekretäri Sirje Lubi suhtumine oma spordiala esinumbrisse on aga küllaltki kummaline. Vastupidi treeneri ja sportlase seisukohale on Lubi sõnul selge, et täiskasvanute seas Tšistjakova tiitlivõistlustel poodiumikohale ei tule. “Aga Eesti spordis loevad vaid tiitlivõistluste medalid,” tõmbab 18aastase sportlase edulootuste peale kriipsu alaliidu juht, kelle sõnul peaks Tšistjakova-taolise sportlase käekäigu eest hea seisma eelkõige klubi, olgu see siis Aseri SK või Kontra.

Hoolimata sellest, et tulevast hooajast mängib Tšistjakova Lääne-Virumaa klubis, palub Tanja ennast siiski idavirulaseks nimetada. “Kodu on mul ikka Aseris,” sõnab Tšistjakova, kes veel ei tea, millised suhted tal endise koduklubiga tulevikus on. “Kui kodus olen, võiks siin trenni ikka teha,” sõnab Tšistjakova ning Aseri SK juhataja Kaire Kutsar lubab, et Tšistjakovale on kohaliku spordihoone uksed alati avatud.

RENE KUNDLA, Põhjarannik