Viieaastane poiss torkas kuurist leitud süstlaga kätte pühapäeval, 15. oktoobril. Tema ema tegi murelikuks, et last ei vaktsineerinud samal päeval hepatiidi vastu kiirabi ega traumapunkt.

Süst sai tehtud alles esmaspäeval, kui uksed avas Maarjamõisa haigla nakkuskabinet.

Erandjuhtum pani mõtlema

Nakkushaiguste arsti Rita Pihlaku hinnangul oli süstlajuhtum väga erandlik ja elevus selle ümber pole põhjendatud.

Ülikooli sisekliiniku nakkusosakonna arstide arvates ei jää seetõttu, et nakkuskabinet on nädalavahetustel suletud, keegi abita: kiireloomulist vaktsineerimist nõudvaid juhtumeid pole olnud pika aja vältel.

Mitme teisegi arsti arvates, kellega Postimees vestles, pole vaja korraldada esmaabi ümber nii, et kiiret vaktsineerimist nõudva juhtumi puhul aitaks kiirabi või traumapunkt.

Lastekliiniku nakkusosakonna arst Sirli Meriste leiab siiski, et lapse nakkusohu korral, mis nõuab kiiret vaktsineerimist, oleks õige teha seda Lunini tänava haiglas. Tema arvates ei nõuaks sellise korra kehtestamine mainimisväärset rahakulu. Tema hinnangul tuleks hepatiidiohtu sattunud laps vaktsineerida mitte hiljem kui 12 tunni jooksul.

Tervisekaitsetalituse vanem-inspektor Sirje Plank kinnitas, et on vestelnud sisekliiniku nakkusosakonna kahe arstiga, kes töötavad ka nakkuskabinetis, ning saanud kinnitust, et Lina tänava haigla valvearstil poleks raske teha erakorralise juhtumi puhul hepatiidivastast süsti, ainult vaktsiin peab olema kättesaadav.

Sirje Plank lubas sel teemal rääkida ka nakkusosakonna juhataja Mati Maimetsaga.