Venemaa jäähokifännidel on tegemist, et pead püsti hoida. Staaridest kubisev kodumeeskond langes soomlaste käe läbi juba veerandfinaalis. Sai selgeks, et Nõukogude Liidu hümn jääb jäähokifinaali järel kõlamata.

Tänastes poolfinaalides kohtuvad kell 14 Soome - Rootsi ja kell 19 USA - Kanada. Mõlemad mängud kannab üle kanal Viasat Sport Baltic.

Eesti sportlastest võistlevad täna laskesuusatajad Kadri Lehtla, Johanna Talihärm, Darja Jurlova ja Grete Gaim ning slalomist Triin Tobi.

Ühes paaris eurooplased, teises põhjaameeriklased

Isegi asjatundjad hoiduvad selgetest prognoosidest. Enam pole vist erilist põhjust rääkida koolkondadest, sest kui Kanada ja USA koosnevad niikuinii NHL-i staaridest, siis juba ammu annavad ookeanitaguse suurliiga ametimehed tooni ka Euroopa tippmeeskondades. Venemaa algatatud KHL (Kontinentalnaja Hokkeinaja Liga, Kontinental Hockey League) on suutnud poolfinaali varustada viie Soome mängijaga.

Seni on täiseduga, nelja võiduga neljast, liikunud üksnes rootslased. Samas tuletagem meelde, et Šveitsi võitis Tre Kronor 1:0 üsna lõpu eel visatud väravast! Veerandfinaalis löödi Sloveeniat 5:0, see tulemus ei näidanud midagi.

Vastu astuv Soome loovutas kaks punkti, kui kaotas lisaajal Kanadale. See-eest venelasi nuhtlesid Leijonat efektse kindlusega, kusjuures Teemu Selänne uuendas veel kord omalaadset rekordit – vanemana kui 43 aastat ja 231 päeva pole olümpiahoki ajaloos väravat visatud. (Muidugi, tagantjärele on raske öelda, kui tugev vastane Venemaa oligi. Lisaajakaotus USA-lt, lisaajavõit Slovakkia üle, 1:3 Soomega.)

Kanada pidi end pärast Soomega peetud lisaajamängu taas pingutama veerandfinaalis, aga siis ka täiega! Lätiga oldi veel 54. minuti alates viigis, siis õnnestus Shea Weberil litter väravasse toimetada. Samavõrd kui lätlaste vägev vastuhakk vaimustas, ei avaldanud jäähoki sünnimaa rahmeldamine erilist muljet.

USA hinge taga on justkui rohkem. Venemaa alistamine on juba kirjas, lisagem siia, et poolfinaalis löödi tšehhe, olgu kui tugevad nad Sotšis olidki, puhtalt 5:2.

Laskesuusaliidrid peavad tagalale elu sisse puhuma!

Eesti laskesuusatajad Jelena Poljakova, Eveli Peterson ja Krista Lepik tulid 1992. aasta Albertville´i olümpial 3x7,5 km teatesõidus 9. kohale, alistatuid oli seitse. Vancouveris 2010 sai Eesti 4x6 kilomeetris jagu lõunanaaber Lätist ja teenis 19 naiskonna seas eelviimase koha. Küllap oleks lätlannadest ses mõttes Sotšiski abi, aga neil pole nelikut välja panna. (Võistles vaid Žanna Juškane, kes kaotas kõigile meie piigadele.) Seega tuleb Eestil segateatesõidu punase laterna rollist pääsemiseks keegi teine õnneks võtta.

Viiel esimesel naiste MM-il kuulus NSV Liidu kindlalt võidukasse naiskonda Kaija Parve (hiljem Helinurm), samal ajal kaotas Eesti impeeriumi meistrivõistlustel mitmel juhul vaid erinevatele Vene komplektidele – tegelikult kuuluti maailmaklassi, millest nüüd kaugele jäädakse.

Kui märk Vancouveri olümpia juurde maha lüüa, siis seal võitis tänu ühtlusele üllatuslikult Venemaa. Kahel järgmisel MM-il valitses Saksamaa Prantsusmaa ees, pronksi sai 2011 Valgevene (ka Darja Domratšova) ja 2012 Norra. Mullu oli parim Norra, järgnesid hoopis Ukraina ja Itaalia.

Sotšis marsib lasketeatesõidu legendina stardijoonele 36-aastane sakslanna Andrea Henkel. Salt Lake Citys 2002 sai ta kulla, Torinos 2006 hõbeda ja Vancouveris pronksi. Ta on MM-idelt – vaadakem ikka üksnes teatesõitu, kuigi Henkelil on muid medaleid ka! – kogunud neli kulda ja neli hõbedat. 2002 sai olümpiakulla ka vanem õde Manuela Henkel, kes kuulus murdmaanaiskonda koos Evi Sachenbacheriga – too on nüüd oma nime taha Stehle kirjutanud, püssi rajale kaasa võtnud ja senise põhjal ka sakslannadest edukaimaks tõusnud. Aga Saksamaas favoriiti näha on raske, juba seetõttu, et ühisstardiga sõidus neljandaks tulnud Sacherbacher-Stehlet nelikus pole.

Selget soosikut polegi, igal naiskonnal on trumbid ja nõrgad kohad. Ehk on kõige ühtlasem Ukraina eesotsas kaksikõdede Vita ja Valj Semerenkoga? Palju saavad kanged norralannad Dora Berger ja Tiril Eckhoff, Valgevene staarid Darja Domratšova ja Nadežda Skardino ning Itaalia liidrid Karin Oberhofer ja Dorothea Wierer kaaslastele loota? Suudavad venelannad eesotsas Olga Viluhhinaga kodupubliku rõõmuks midagi välja mõelda?

Vastuseid hakkate saama kell 16.25 kanalilt Viasat Sport Baltic, nagu hüüatab Kalev Kruus.

Preili Shiffrin hakkab auväärt slaalomidaamidele vastu

Vancouveri olümpial 2010 võitis slaalomi maailmameistrina startinud 29-aastane sakslanna Maria Höfl-Riesch. Sotšis on mäesuusamaailma suurkujul muudelt aladelt kuld ja hõbe, ent äsja jättis ta suurslaalomi kerge tõve tõttu sõitmata.

Sotšis juba kaks korda võitnud 30-aastasele sloveenitarile Tina Mazele pole slaalom just lemmik, aga talle kõlbab lõppude lõpuks kõik – MK-etappe on ta ju ikka võitnud!

Austerlanna Marlies Schild, Torino pronks ja Vancouveri hõbe, kui vaid slaalomimedaleid vaadata, on 32-aastane, kuid selle talve MK-sarjas kolmas ja paarikordne etapivõitja.

33-aastane Soome äss Tanja Poutiainen on sõitnud neljal varasemal olümpial ja paljudel MM-idel, medalid taga.

Mullune MM-hõbe Michaela Kirchgasser (Austria) ja -pronks Frida Hansdotter (Rootsi) on 28-sed. Vancouveris neljandaks tulnud, MM-il 2011 pronksi saanud ja Sotši suurslaalomis viienda kohaga head vormi näidanud Maria Pietilä-Holmner (samuti Rootsi) on 27.

Loetletutel on tulemusi ja kogemusi ja ambitsioone, aga nende teel seisab 18-aastane ameeriklanna Mikaela Shiffrin. Preili Shiffrin lasi end mullu maailmameistriks kroonida, juhib MK-sarja, tuli Sotšis oma selgel kõrvalalal ehk slaalomis kuuendaks. Ta kinnitab, et tunneb end kindlalt.

Shiffrini eakaaslane Triin Tobi sõitis suurslaalomi läbi selge sooviga kindlalt lõpuliinini jõuda. Ehk on nüüd aeg tibake riskida?

Tai sportlane Vanessa Vanakorn, keda ka Vanessa Mae nime kandva viiuldajana tuntakse, lõpetas olümpia suurslaalomiga. Seal oli ta kõige aeglasem, kaotades Tina Mazele 50 ja Triin Tobile 18 sekundiga, ent edestas 67. kohta saades ometi 22 katkestanut.

McIvor kodus ja Komissarova haiglas, krossinõlv ikka rahvarohke

Vigursuusakrossi 2009. aasta maailmameister ja esimene olümpiavõitja, kanadalanna Ashleigh McIvor (Kanada) võistles pärast Vancouverit veel pisut. Ent kui ta oli 2011. aasta X-mängudel üliraskelt põlve vigastanud ja kui Sportsnet Magazine ta järgmisel aastal maailma 30 kõige kaunima naissportlase hulka nimetas, sai ta aru, et ilusat keha pole mõtet kauem lõhkuda. Ta elab Vancouveri mängude suusakeskuses Whistleris, olles õnnelikus abielus Major Soccer League´i meeskonna Vancouver Whitecaps FC kapteni Jay DeMeritiga. (Whitecapsiga, kelle omanikeringis tegutseb Kanada kuulsaim korvpallur Steve Nash, on nii NY Red Bullsi kui ka Chicago Fire mängijana piike murdnud Joel Lindpere.)

Sotši olümpiasündmusi jälgides võib TOP 30 liige Ashleigh kergendatult ohata: möödas need ajad! Enam-vähem sama kaunina piltnike lemmikuks tõusnud venelanna Maria Komissarova ei suutnud ohtliku ala treeningul suuski valitseda ja räntsatas maapinnale. Põlvevigastus olnuks köömes, aga 23-aastane näitsik murdis ja nihestas lülisamba. Seisund oli liialt raske, et Komarova võinuks Moskvasse transportimise üle elada. Kirurgid lendasid Krasnaja Poljanasse, kuus ja pool tundi kestnud operatsiooni käigus fikseeriti selg metallplaadiga. Hingamisaparaadi all lamavale sportlasele käis kiiret paranemist soovimas president Vladimir Putin.

Vigursuusakrossi legendaarne naine, Korsika saarel kasvanud Ophelie David (Prantsusmaa) ei lasknud juhtunul end heidutada. Ta oli isa kodakondsusest tulenevalt osalenud Ungari mäesuusakoondisega 1994. aasta taliolümpial, seejärel kinkinud südame vigurkrossile. Davidil on MM-ilt kuld (2007) ja kaks pronksi (2005, 2013) ning X-mängudelt neli kulda. Sel talvel võitis ta Kreischbergi MK-etapi ning pürib 37-aastasena olümpiapjedestaalile.

Sotši aujärjele ihkavad teisedki. MK-d juhib Marielle Thompson (Kanada), mullune MM-hõbe. Tema ja Davidi vahele mahuvad tabelis šveitslannad Katrin Müller ja Fanny Smith, neist viimane on valitsev maailmameister.

Curling´u loojad šotlased heitlevad Kanadaga olümpiakulla eest

Curling´u 1924. aasta olümpianäidisturniir, kui mäletate, tunnistati 82 aasta hiljem ametlikult medalivõistluseks ja nii omistati Suurbritannia lipu all mänginud šotlastele postuumselt esimeste olümpiavõitjate aunimetus. 1998. aastast on curling kestvalt kavas, aga mängu leiutajad šotlased on alati medalita jäänud. Kõigis neljas finaalis on jääl käinud Kanada, kaotades Naganos Norrale ja Salt Lake Citys Šveitsile ning võites Torinos Soome ja Vancouveris Norra. Nüüd, 2014. aasta 21. veebruaril kell 15 algavas kullamängus on Kanada vastamisi Suurbritanniaga ehk siis šotlastega.
Poolfinaalis sai Kanada Hiinast jagu 10:6 ja Suurbritannia Šveitsist 6:5. Meeskonnad on komplekteeritud erinevatel alustel. Kanadat esindab, nagu tavaks, riigi parim tiim, seekord Sault Sainte Maries tegutsev Soo Curlers Association. Šotlased on olümpiale saatnud erinevate meeskondade parimad.