Et minna naabrite vaheliste mõõduvõttude juurte juurde, tuleb ajas tagasi rännata aastasse 1924. Lätlaste arvepidamise järgi toimus 93 aastat tagasi 29. aprillil 1924 üldse esimene ametlik korvpalli maavõistlus Euroopas. Kohtusid Eesti ja Läti ning lätlaste mäletamist mööda jäid peale nemad 20:16. Ju siis oli...

Tiitlivõistluste esimene matš mängiti omavahel 1937. aastal ja siis tegi Eesti lõunanaabritel selja ikka väga prügiseks. EM-i viienda koha mängus saavutas Eesti seljavõidu 41:19. Kõik tundus enam kui roosiline, piisab siia lisada vaid faktist, et Läti oli kaks aastat varem tulnud Euroopa meistriks.

Ka vahetult enne Teist Maailmasõda 1939. aastal sai EM-il näha Eesti-Läti vastasseisu. Naabrite duell oli turniiri üks intrigeerivamaid mänge ja lõppes eestlaste võiduga 26:25. EM-il oli Läti hõbedal ja meie viiendad, aga see selleks. Peamine, et lätlased olid löödud.

Uuesti saadi ametlikes mängudes kokku enam kui pool sajandit hiljem, Nõukogude okupatsiooni järgselt. Rahvaste spartakiaadidel kohtusid Eesti NSV ja Läti NSV regulaarselt, aga seda vennalike liiduvabariikidena, mitte iseseisvate riikidena. Need madistamised meie arvestusse ei lähe.

"Vennatapusõda" jätkus 1993. aastal Euroopa meistrivõistluste valiksarjas. Kuupäevaks 12. november ning numbrid Eestile 96:88. Tagapaarilt Gert Kullamäe - Rauno Pehka kokku 48 punkti. Lätlased ainult sisisesid. Sama valiksarja teine mäng samuti Eestile 101:98. Metstakilt 36 punkti ja 10 lauapalli.

Edasi saabus Eesti-Läti suhetes Läti periood, mis kestab õigupoolest tänaseni. Kaheksast järgmisest valikmängust võitis Eesti vaid ühe, aga see eest vägagi mälestusväärse. 2003. aasta EM-valiksarjas võõrsil Ventspilsis, lisaajal 95:93. Kõik kes nägid, teavad, et Tanel Tein on vähemalt ühe hea mängu koondise eest teinud - 29 punkti ja 6 korvisöötu.

Tiitlivõistlustel trehvasid Eesti ja Läti üle pika-pika aja 2015. aastal lätlaste pesapaigas Riga Arenal. Mängupaik oli pingetest tulvil, sest kohtumise võitja tagas pääsu Euroopa meistrivõistluste play-off´i ehk 16 parema hulka. Läti sai oma tahtmise 75:64, ehkki poolaja järel olid numbrid sobilikud meile 44:33.

Enne veebruarikuist Tähtede Mängu üldseis (mitteametlik) Läti kasuks 8-6. Tähtede Mäng annab korraga kaks punkti, seega oleme viigilisest üldseisust umbes kolme kuu kaugusel :). Kuidagi peab ju tuju üleval hoidma!

Tule Sinagi Eesti liiga Tähtedele Saku suurhalli kaasa elama ning teeme koos lätlastele säru. Piletid müügil Piletilevis.