Tallinna Pelgulinna haigla sünnitusmaja ja Tartu ülikooli kliinikumi naistekliiniku juhid kinnitasid, et sünnitusmajad ei suuda sünnitajatele alati perepalateid pakkuda, kuna need on täis, kirjutab Postimees.

Ka Ida-Tallinna keskhaigla turundusjuht Andra Altoa märkis, et kui sünnitajad on ööpäeva jooksul tavatult palju, ähvardab haigla naistekliinikut perepalatite nappus. Kui kõik perepalatid on hõivatud, viibib pere sünnitustoas kauem ehk niikaua, kuni vabaneb järgmine perepalat, selgitas ta.

Altoa lausus, et kasvav nõudlus perepalatite järele on tingitud sellest, et üha enam väärtustatakse peresünnitust.

“Kohti tervikuna ei napi, kuid perepalateid tõesti aeg-ajalt napib,” ütles Pelgulinna sünnitusmaja peaarst Maike Parve. Ta lisas, et palatite nappus on tingitud kahest põhjusest — sünnitajate arv kasvab pidevalt ning üha enam küsitakse perepalatit. Mõjukam põhjus on Parve sõnul just viimane.

Kui tavapalatid on kahe- kuni neljakohalised ning mõeldud vaid naistele ja beebidele, siis perepalatis saab naise ja pisilapse juures ööbida ka mees. Tavapalatid on sünnitajatele tasuta, perepalatid aga maksavad 150-500 krooni ööpäevas.

Tartu Ülikooli kliinikumi naistekliiniku juhataja Helle Karro sõnul pole sünnitajate arv nende majas viimasel ajal järsku hüpet teinud.

Samas märkis ta, et kliiniku viis perepalatit on tõesti sagedasti täis ning ajutiselt on tekkinud olukordi, kus vaba perepalatit pole pakkuda.