Ehkki paljud asjatundjad peavad jäähoki sünnimaad ja korraldaja Venemaad suurimateks soosikuteks, on meie põhja-naabrite hulgas hetkel — mitte, et seda varem olnud poleks — tõeline hokihullus. Nii võibki piltlikult öelda, et jäähoki MM on soomlaste ainus võimalus vallutada Venemaa. Tribüüne hõivatakse kindlasti, ent jääl tuleb ajaloos kolmanda kulla võitmiseks palju vaeva näha.

Noored kuked maitsestatud kogemusega

Soome lootused pole liivale rajatud, peatreener Kari Jalonen on kokku saanud tõeliselt tugeva tiimi. Aleksander Barkov, Mikko Koivu, Jussi Jokinen, Mikael Granlund ja Eesti juurtega Leo Komarov on maailmaklassi ründajad ning palju oodatakse ka jaanuari algul noorte maailmameistriteks kroonitud 18-aastastelt Sebastian Aholt ja Patrik Lainelt. Paf annab Soome koondise võidukoefitsiendiks 4.00 ja medali puhul 1.42.

Soome mängib eeldatavalt palju tugevamas B-alagrupis, kus teiste seas vastasteks ka Kanada ja USA ning kindlasti mitte alahinnatavad Valgevene ja Slovakkia. Kaks Põhja-Ameerika hokitiimi lähevad kusjuures vastamisi kohe avamängus. Suursoosik on Kanada, kelle võidukoefitsient reedesel kohtumisel on 1.43, USA-l on see 5.70.

Tiitlikaitsjate liider on Corey Perry

Tiitlikaitsja saadab Venemaale küllaltki tugeva meeskonna, mille suurima tähena särab Anaheim Ducksi Corey Perry. Tänavu 800. NHL-i mänguni jõudnud 30-aastasel ääreründajal pole kindlasti midagi selle vastu, kui kahe olümpiakulla kõrvale ka esimene MM-medal tuua. Kanada peamise väljakutsena nähakse tõsise suhtumise leidmist, aga kui mängitakse sarnaselt mullusele MM-ile, siis ollakse kullasoosik number üks.

Kanada MM-tiitli koefitsient on 3.20, mis jääb alla vaid korraldajamaa Venemaale. Naabrid USA-st tulevad MM-ile vägagi noore tiimiga — meeskonna esialgses nimekirjas oli koguni 13 kuni 22-aastast hokimeest. Koefitsiendidki räägivad enda eest, sest MM-kullale tuleku puhul see 21.00 ja medaligi jaoks 5.25! Tasub meenutada, et ka 2013. ja 2015. aastal ei oodanud ükski asjatundja USA-lt midagi, aga meeskond võitis pronksmedalid.

Venemaa koefitsientide alusel suursoosik

A-alagrupp mängitakse Moskvas ja siin alustab võõrustaja Venemaa reedel mänge põlise vaenlase Tšehhimaa vastu. Venelased saadavad kodujääle loomulikult kõva koosseisu, ehkki supertähed Aleksandr Ovetškin ja Jevgeni Malkin jäävad eemale. Rünnakule on peatreener Oleg Znarokil paisata näiteks kogenud Vadim Šipatšjov, Sergei Mozjakin ja Aleksandr Radulov, kes tänavu KHL-is kolme peale — eri klubides siiski — pea 200 punkti kogusid.

Ei jää midagi Venemaa puhul ka väravavahtide taha, sest Colorado mees Semjon Varlamov ja Columbuse puurivaht Sergei Bobrovski kuuluvad tippklassi. Korraldajamaa on ka Paf-i koefitsientide suurim kullasoosik — neile panustades saaks raha tagasi 3-kordselt. Oodates Venemaalt vähemalt medalivõitu, oleks koefitsient nii väike kui 1.22.

Tšehhimaad toetab statistika

Loogiliselt peaks Venemaale alagrupis enim vastupanu osutama Tšehhimaa ja Rootsi, aga viimati vastavalt 2010 ja 2013 MM-tiitli võitnud koondised elavad üle raskeid aegu. Rootsi kaotas hiljuti Tšehhimaale 1:7 ning paljude NHL-i mängijate keeldumised koondisekutsest ei mõju samuti soodsalt. Rootslaste kullakoefitsient on siiski 7.50 ja medali puhul 2.10.

Tšehhidelgi pole ookeanitagant palju tuge tulemas, ehkki näiteks Montreal Canadiensi kogenud Tomaš Plekanec on kohal. Kolm viimast MM-i pole Tšehhimaa medalitki võitnud. Statistikud toovad see peale aga välja, et kaks viimast korda kui selline kolme-aastane medalipaus ette tuli, sai meeskond MM-ilt kulla (2005 ja 2010)!

Statistikute õigsusele lootes võiks Tšehhimaad kullale ennustades raha tagasi saada 12-kordselt, medalikoefitsient on 2.60. A-alagrupi võimalik üllataja on ehk Šveits, kes kolm aastat tagasi MM-hõbedaga šokeeris, aga vaevalt, et nüüd sama hästi läheb. Siiski on meeskonnas viis NHL-i meest eesotsas Colorado osava ründaja Nino Niderreiteriga. Šveitslaste koefitsiendid kullale ja medalile on vastavalt 56.00 ja 15.00.