Tartu Ülikool/Rocki korvpallimeeskond on võitnud EuroChallenge’i sarjas kaheksa kohtumist järjest, kindlustanud koha veerandfinaalis, suure tõenäosusega seal ka kodueelise, triumfeerinud vahepeal ka Eesti karikafinaalis koduse konkurendi BC Kalev/Cramo vastu. Mis on selle edu taga?

1. Head persoonid

Tänavusse Rocki meeskonda on kokku sattunud head persoonid, kes tihti kokku ei juhtu – Gert Dorbek, Augustas Pečiukevičius, Janar Talts, Vincent Simpson, Vilmantas Dilys jt. Neist on tekkinud monoliitne meeskond.

Need on persoonid, kes ei ole eraldi võttes staarid, aga on väga hea ambitsiooniga mängijad – võõrleegionärid, aga Eesti poisid ka. See ambitsioon, eriti leedukate oma, veab terve meeskonna kaasa. Pisut samasugune tunne, nagu Rakveres 2010. aastal, kui said tagaliinis kokku Rain Veideman, Valmo Kriisa ja Kristo Saage.

2. Gert Kullamäe positiivsus

Peatreener Gert Kullamäe poliitika ja aura läheb sellele meeskonnale peale. Ta on sõbraliku ja positiivse stiiliga mees, talle ei sobi mööda päid ja jalgu anda. See on teinud Rocki hetkel pidurdamatuks. Seda positiivset hoiakut paljudel Eestis ei ole. On palju omadusi, mida on vaja, et tipptasemel treenerina läbi lüüa, aga üks esimesi on kindlasti oskus olla mängijatega sina peal.

Võtame Tanel Kurbase. Eelduste poolest on ta kindlasti praegu Eesti koondise põhimees, enesekindluse poolest on ta aga olnud tagapool. Ka praegu tuleb veel ette kõikumisi. Aga on selge, et Kullamäe meetodid sobivad talle. Viske poolest on kindlasti temast paremaid mehi, Arbet ja teisedki, aga eile (üleeile – toim) tabas ta juba seitsme ja poole meetri pealt lõpus päris suuri viskeid.

Gerdil on olnud Tartus ka palju raskemaid aegu. Eelmine hooaeg ebaõnnestus. Andres Liinat pidas juba Indrek Ruuduga läbirääkimisi ja Gert ei tahtnudki lõpuks eriti Tartus jätkata. Nüüd on ta tipus. Seda nimetatakse vist saatuseks. Eks see on kõikides asjades nii, et kes kannatab valu, sellele ka sinilind tuleb.

3. Ebastandardne eesliin

Kuigi pean head kooslust ja enesekindlust Rocki edu puhul olulisemaks kui konkreetsete meeste kvaliteeti või taktikat – heas mõttes ootan veel kõvemaid mänge, kus taktikaline vaist välja looks –, peab loomulikult ka meeskonnas väärt omadusi leiduma, mis vastastele raskusi valmistavad.

Rocki liikumised on lihtsad, kaitses mängitakse kõvasti, aga õiget tsentrit pärast Uroš Lukovici lahkumist Rockil polegi. Talts, Dilys, Toome, kõik on aktiivsed, liikuvad, viskavad eemalt. See on veidi ebastandardne, aga selle meeskonna jaoks sobib.

PS Nimekiri ei oleks täielik Tartu pealtvaatajaid mainimata. Ma ei uskunud kunagi, et see võiks nii kõva mõju anda, aga pärast seda, kui suvel Eesti koondisega Bulgaariat võitsime, veendusin, et võib küll.