Mullu ja tunamullu novembris haigestus borrelioosi vastavalt 24 ja 38 inimest ning detsembris 9 ja 11 inimest.

Seega on puukborrelioosi haigestumine talvekuude kohta ebatavaliselt kõrge. Ometi näib borrelioos võrreldes tänavu novembris ja oktoobris registreeritud haigestumiste arvudega, mis olid vastavalt 108 ja 102, vähehaaval vaibuvat.

Puukentsefaliiti haigestumine näitas juba oktoobris 30 haigusjuhtumiga vaibumist ning novembris haigestus entsefaliiti vaid kümme inimest. Detsembri esimese kolme nädala jooksul on esialgsetel andmetel puukentsefaliidi saanud kaks inimest. Mullu novembris registreeriti kaks ja detsembris üks entsefaliidi juhtum.

Puukborrelioosi on tänavu registreeritud 509 juhul. Möödunud aasta jooksul diagnoositi Eestis borrelioosi 319 ning tunamullu 344 juhul.

Puugid muutuvad tavaliselt aktiivseks, kui ööpäeva keskmine temperatuur on seitse kraadi ja üle selle ehk aprillist oktoobrini.

Puukentsefaliidi vastu on võimalik end vaktsineerida kaitsesüstiga ning haiguse läbi põdenud saavad haiguse vastu immuunsuse. Borrelioosi vastu vaktsiini ei ole, borrelioosi sümptomid on nahalööve ehk paarisentimeetrise läbimõõduga punetav laik hammustuskohal, haigus võib lüüa ka närvisüsteemi ning südamesse. Borrelioosi ravitakse antibiootikumidega.