Putin ei kommenteerinud otseselt süüdistusi, nagu oleks Venemaa valitsus seotud süsteemse dopingutarvitamisega, vaid tegi lihtsalt keelatud ainete suhtes jõulise avalduse. Ridade vahelt võib välja lugeda, et tegu on ühest viimastest meeleheitlikest katsetest päästa kõiki Venemaa sportlasi Rio de Janeiro olümpia kollektiivkaristusest, mis Rahvusvahelises Olümpiakomitees (ROK) veel õhus on.

"Spordis ei ole ega tohiks olla kohta dopingule. Sport peab olema puhas ja puhtaid sportlasi peab kaitsma," ütles ta, viidates ROK-i võimalikule karistusele jätta Rio de Janeiro olümpialt eemale kõik Venemaa sportlased.

Putin lisas, et dopingu välja juurimiseks on vaja teha Rahvusvahelise Olümpiakomitee ja Maailma Antidopingu Agentuuriga tihedat koostööd. Uus komitee peaks tema sõnul "aitama kaasa kiirele arengule ja tõhusale riikliku plaani loomisele võitluses dopingu vastu". See komisjon saab tema sõnul olema "sõltumatu" ning sisaldama nii venelastest kui ka välismaalastest meditsiini-, õiguse- ja spordieksperte.

Putini sõnul peaks komisjoni eestvedajaks saama 81-aastane ROK-i auliige Vitali Smirnov.

"Sellist komisjoni peaks juhtima absoluutselt laitmatu reputatsiooniga inimene, kellel on olümpiapere usaldus ja austus. Meie riigis on selliseks inimeseks Vitali Georgievitš Smirnov."

Smirnov oli kunagi Nõukogude liidu asespordiminister ja aitas korraldada 1980. aasta Moskva olümpiamänge. Samas oli Smirnov üks nendest ROK-i liikmetest, kelle kohal lasus 1999. aastal Salt Lake City olümpiaga seotud altkäemaksu vari, sest ta olevat 2002. aasta olümpialinna valimise ajal võtnud vastu raha või muid sobimatuid kingitusi.

Endine Nõukogude liidu juht Mihhail Gorbatšov kirjutas hiljuti ROK-i presidendile Thomas Bachile kirja, milles mõistis hukka venelastele rakendatava kollektiivkaristuse. "Ma olen mures ja tõsiselt pahane võimaliku Venemaa sportlaste karistamise pärast, süütuid inimesi ei tohiks süüdlastega samaväärselt karistada. Minu jaoks on kollektiivkaristuse põhimõte vastuvõetamatu," seisis Gorbatšovi kodulehel avaldatud kirjas.