2645 meetrit kõrge Col du Galibier on aastaid olnud Tour de France’i kõrgeim tipp. Ekspeditsiooni ratturid startisid üleeile Aiguebelle linnast arvates, et tehakse üks kergem sõidupäev enne Huez’i. Tegelikkuses kujunes aga ekspeditsiooni 18. etapp projekti haripunktiks.


Ratturid silmitsesid kaugelt suurt tõusu ja mõtlesid, et nemad ikka sealt üle minema ei pea. “Raudselt läheb kusagilt vahepealt ka mõni tee,” olid harrastusratturid kindlad. Kui Col du Télégraphe’ist üle pedaaliti, siis jõudis aga reaalsus aina lähemale. Nii oldigi fakti ees – kui tahetakse Huez’ini jõuda, tuleb veel kõrgemal pilvepiiril ära käia.


Ettevõtmine polnud sugugi lihtne. Ekspeditsiooni meeskonda juhtinud Indrek Teras mõtles tõusu võttes: “Ei saa olla! Iga tõusunuki tagant vaatasin, et tee läheb veel edasi ja ikka tõuseb.”
Tõusu võtmisel pole vähetähtis asjaolu, et ratturid olid enne seda juba 17 päeva järjest pedaalinud. Ekspeditsiooni raskeima etapi võttis Indrek 2645 meetri kõrgusel kokku sõnadega: “Galibier’i kohta ei saa öelda, et raksame üle…siin peab juba kerima hakkama.”


Eile, 18. juulil sai täis aasta ekspeditsiooni idee sündimisest. Selle auks sõideti jalgratastel 1860 meetri kõrgusele L’Alpe d’Huez’i tippu ehk täideti projekti üks algsetest põhieesmärkidest.
Vaata videost, kuidas Eesti harrastusratturid jõudsid Col du Galibier’i tippu.