“See tähendab, et ohtliku nakkuse kasv on kümnekordne. Sellist asja ma varasemast ei mäletagi,” tunnistas Pärnumaa veterinaarkeskuse loomatervishoiu peaspetsialist Jaak Jaanson Pärnu Postimehele.

Tartu veterinaar- ja toidulaboratooriumi diagnostika osakonna viroloogia labori peaspetsialisti Külli Musta sõnul toodi kaheksa kuuga uurimiseks 90 looma, nakatunud oli neist 55: kaks veist, 25 rebast, 24 kährikut, kolm kassi ja üks koer.

“Kogu möödunud aasta jooksul uurisime vaid 43 Pärnumaa looma, neist marutaudi tuvastasime viieteistkümnel,” ütles Must.

Pärnumaal kahtlaseks peetud loomade pead või ajud viiakse uurimiseks enamasti Tartusse, mõni satub ka Tallinna.

Tervisekaitseinspektsiooni pressinõunik Agnes Jürgens ütles, et Lätis oli üle kümne aasta värske juhtum, kus marutaudis koera hammustusest suri inimene.

Eestis on selle aasta kaheksa kuuga loomahammustuse ohvreid olnud 3132. Eelmisel aastal oli neid 300 võrra vähem. Pärnumaal on loomad tänavu hammustanud 176 inimest, eelmisel aastal oli neid 140.

“Usun, et marutaudi levik peatub alles siis, kui hakatakse vaktsineerima metsloomi, rebased ja kährikud on meil ju lausa linnakülalised. Tänu puhangule võib loota, et juba sel aastal visatakse lennukeilt metsadesse vaktsiiniga peibutussöötasid,” ütles Jaanson.