Kui pideva nohu käes kannatava kuueaastase Kristi vanemad möödunud nädalal Tallinna Lastehaiglaga ühendust võtsid, selgus, et esimene vaba konsultatsiooniaeg on septembri lõpul, kirjutab Eesti Päevaleht. Siis otsustab arst, kas tuleb operatsioon või mitte.

Tallinna Lastehaigla kliinilise juhi Mall-Anne Riikjärve sõnul on keskmine ooteaeg nina-kõrva-kurgu plaanilisele operatsioonile kolm kuud. “See on täiesti normaalne nähtus, sest haigus lubab oodata ja paari kuuga ei juhtu midagi,” ütles ta.

“Neile, keda on vaja kiiremas korras lõigata, leitakse loomulikult varasem aeg,” kinnitas Riikjärv. “Kolm kuud on normaalne pikkus, paljudes kohtades on järjekorrad pikemad,” märkis ta.

Põhja-Eesti regionaalhaigla Mustamäe korpuses ulatub järjekord nina-, kurgu-, kõrvalõikusele järgmise aasta märtsini, arsti vastuvõtule pääseb kuu jooksul. Keila korpuses saab operatsioonile juba septembris.

Tartu ülikooli kliinikumis saab praegu ennast kirja pannes operatsioonile aasta pärast. “Haigekassa on määranud, et järjekord võib olla kuni aasta, ning põhimõtteliselt oleme selle piiri peal,” ütles kliinikumi ravikindlustuse koordinaator Virge Pall.

Kuigi statsionaarses eriarstiabis on ravijärjekordade maksimumpikkuseks lubatud kuni pool aastat, võimaldab haigekassa nõukogu otsusel järjekorda pikendada komplekslõikus. “Eripärana teistest teemegi enamasti komplekslõikuse, ehk koos lõigatakse adenoidid, mandlid, ninavahesein või muu vajalik,” selgitas Pall.

Kliinikumis tehakse ka tasulisi operatsioone, komplekslõikuse keskmine hind on 3500 krooni ning see tehakse ära kuu jooksul.

“Perearst ütles, et esimene vaba operatsiooniaeg on kahe aasta pärast,” põhjendas 25-aastane tartlanna, miks ta otsustas tasulise operatsiooni kasuks.