Ott Tõnissaare toetajad.

Olen oma elu tippvormis. Olen võtnud maksimumi nii enda füüsilisest ettevalmistusest kui ka võitlustehnilise baasi ülesehitamisest. Olen teinud kõik endast oleneva, et ka hooaja lõpumatš oleks võidukas ning liikumine maailma esiliiga UFC ridadesse jõudmise suunas jätkuks.

Mida see udupeen sissejuhatus maakeeli tähendab? Kui ma selle matši võidan, on põhjust otsa panna ka juba teine hooaeg. Kui peaksin selle matši kaotama, tuleb kaabut kergitada ja asjad kokku pakkida. Nii lihtne see ongi.

Koormustest

Möödunud nädala keskpaigas käisin Tartu Ülikooli Kliinikumis terviseuuringutel. Tavapärane regulaarne kontroll jälgimaks nii treeningute kui ka muu eluolu tulemusena tekkinud muudatusi organismis. Tippsport paneb kehale suure koormuse ning on oluline olla veendunud, et mootor on valmis selle kõik vastu võtma. Käisime üle täiskomplekti: vereanalüüsid, uriiniproov, südame ultraheliuuring ning muidugi koormustest ise koos hapnikutarbimisega. Tulemustega tuleb rahul olla, olenemata sellest, et kogu protseduuri jooksul viidati 4-5 korda mu ülikõrgele vanusele :)

Natuke numbritest.

Maksimaalne hapnikutarbimine 51 ml/kg/min. Maratoni sellega ei jookse, aga võitlussportlasena tipp-topp.

Aeroobne lävi 155 x / min.
Anaeroobne lävi 179 x / min.
Maksimaalne pulss 192 x / min.

Päris kõrged lävendid, eriti anaeroobne, mis annab omakorda võimaluse teha intensiivsemat tööd ilma, et keha hapnikuvõlga satuks. Maksimaalse pulsi osas tean, et koormustestil jäi viimane välja panemata - lõigutrennides olen kätte saanud 194-195 lööki.

Taastumisel kukkus esimese minuti jooksul pulss 47 lööki. Teiseks minutiks oli pulsisagedus 119 x / min.

Kopsumaht on 5,45 liitrit.

Rasvaprotsent on 10,9, aga kehamassiindeksi normi piiresse saamiseks oleks vaja kaotada natuke lihasmassi :)

Lühidalt kõik.

Numbrite maailm on huvitav ning hea on võrrelda erinevaid trende aastast aastasse. Minu mõõtmiste järjepidevus muidugi nii suur pole olnud, aga siiski. Samas tuleb aru saada, et numbrid on numbrid - laboritingimustes mõõdetavad üksikud muutujad, mis räägivad vaid poole tõest. Samuti tuleb siin vaadata, millise spordialaga on tegemist. Näiteks jooksmise või suusatamise puhul, mis on oma olemuselt lihtsakoelisemad alad, näitab maksimaalne hapnikutarbimine päris palju. Samas võitlussport ja ka jalgpall, olles tehnilis-taktikaliselt oluliselt komplekssemad, on säärane näit mõnevõra vähemolulise tähendusega.

Ott Tõnissaare spordiklubid, treenerid & võistkond.

Veel üks huvitav tähelepanek. Päris mitmetes koormustesti käigus mõõdetavates numbrites jään oma tiimikaaslastele (Sten Saaremäe, Alar Hutrov, Kaupo Kokamägi) arvestatavalt alla :) Alar tegi eelmise koormustesti 2014. aasta veebruaris, Sten ja Kaupo nüüd märtsi alguses. Pean vist silma peale panema ja uurima, mis kuradi putru need mehed söövad ja kust võetakse aeg salatreeninguteks :D

Mis puudutab aga südame tööd koormusel ja rahulolekus, siis on kõik väga heas korras. Proovid olid samuti esinduslikud ja isegi D-vitamiini näit, mis eestlastel reeglina miinuses, oli eesrindlikult kõrge.

Vastused lugejate küsimustele

Kindral.... (26.04.2016 22:18)

Võitlus oli hea orgunn ka hea....kuid küsimus on mul selline,et miks need tulemused ei kajastu sporditulemuste registris.....selline märge puudub poiste medaliregistris et nad on MMA Eesti meistrid,hòbedad,pronksid....et mis värk sellega on?

Aitäh! Hea tähelepanek. Ma ei tea, kuidas see süsteem töötab, aga uurime välja ja kui võimalik, saavad ka vabavõitluse tulemused sinna üles.

Spordisõber (27.04.2016 09:53)

Viskasin ka pilgu ja jäi pisut segaseks, kuidas saab väljastada Eesti meistrivõistluste medaleid näiteks ühele osalejale. Võistlust ei toimunud ju. Peaks ikka olema reeglid, et kui min xxx arvu võistlejaid pole, siis medaleid ei jagata. Selline ühele osalejale kuldmedali andmine devalveerib medali tähtsuse.

Muidu tublid!

Aitäh! Jah, see on arutelu koht. Meie jõudsime oma aruteluga sinnamaale, kus otsustasime sportlasi vähese konkurentsi pärast mitte karistada - kui on olemas kasvõi üks mees / naine, kes teeb tööd ja tuleb kohale, siis tema ongi Eesti meister. Samas tean võistlusi, kus tehakse ka teistpidi - näiteks Soome lahtised meistrivõistlused vabavõitluses.