Ajalukku pilku heites tuleb tõdeda, et kui teistel ikka juhtub, siis Saksamaal tavaliselt ei juhtu. Kui milleski võis kuni tänavuse finaalturniirini kindel olla, siis ikka sellest, et sakslased jõuavad MM-il vähemalt veerandfinaali. Nüüd jõudis kätte aga krahh, mida ei osanud tõenäoliselt oodata ka Saksamaa kõige vihasemad konkurendid.

Viimase kolme MM-i näitel võib julgelt tõdeda, et juba korra maailmameistrivõistlustel triumfeerinud mehed ei ole enam nii näljased uue tiitli järele. Sakslased astusid seega vana reha otsa – usaldati vanu sõjaratsusid ning lükati noored talendid kõrvale. Alates 2010. aasta MM-ist rahvusvahelisel areenil säranud Thomas Müller, Mesut Özil ja Sami Khedira esinesid seekord selgelt alla arvestust.

Löwi sõnum enne MM-i oli selge, et kastanid peavad taas tulest tooma vanemad mehed. Nooremad lükati selgelt ja avalikult üle parda. Premier League'i parim noormängija Leroy Sane jäeti lihtsalt MM-koosseisust välja. Aasta aega kindlalt koondise väravas seisnud FC Barcelona esikinnas Marc-Andre ter Stegen lükati MM-iks pingile, et tuua algkoosseisu ligi aasta aega vigastatud olnud Manuel Neuer.

Peatreener Joachim Löwi kindel soov vanakesi usaldada tundub seda kummalisem, et eelmisel suvel näidati maailmajagude karikaturniiril tugevalt noorendatud koosseisuga suurepärast mängu ja võeti ka kindel võit.

Kui osad kogenud mehed ei vedanud lihtsalt välja, siis keegi ei kerkinud ka liidriks. Kui neli aastat tagasi vedasid meeskonda Philipp Lahm ja Bastian Schweinsteiger, siis nüüd loodeti eelkõige Toni Kroosile ja Mats Hummelsile. Kroos oligi mängus Rootsiga päästjaks, kuid Madridi Reali ridades palliv Kroos ei ole igapäevaselt harjunud klubis olema nö vedavaks liidriks ja see andis ka koondises tunda.

Kõik see kokku viis olukorrani, mida ei oldud kunagi nähtud ehk Saksamaa jäi pidama alagruppi. Sakslased ei ole ajaloo jooksul osalenud ainult kahel MM-il. 1930. aastal loobuti Uruguaysse sõitmisest majanduslike raskuste tõttu ning 1950. aasta finaalturniirist jäädi eemale II maailmasõja süüdlasena.

Ülejäänud kordadel on alati kohal oldud. Tänavuseni oli kõige kehvem tulemus pärit 1938. aastast, kui kaheksandikfinaalis kaotati Šveitsile. Toona mängiti avamäng küll viiki, kuid korduskohtumises oli Šveits 4:2 parem. Tabelisse läks lõpuks kirja 10. koht. Kõikidel ülejäänud juhtudel on Saksamaa alati jõudnud MM-finaalturniiridel kaheksa parema sekka. Ehk tänavune häving oli esimene suurem altminek pärast 1938. aastat.

Saksamaa MM-idel:

1930 – ei osaletud riigi majanduslike raskuste tõttu
1934 – 3. koht
1938 – kaheksandikfinaal
1950 – ei osaletud, kuna sõjasüüdlasena oli neil luba mängida
1954 – maailmameistrid
1958 – neljas koht
1962 – veerandfinaal
1966 – 2. koht
1970 – 3. koht
1974 – maailmameistrid
1978 – vahegrupp (vahegrupii jõudis kaheksa paremat meeskonda)
1982 – 2. koht
1986 – 2. koht
1990 – maailmameistrid
1994 – veerandfinaal
1998 – veerandfinaal
2002 – 2. koht
2006 – 3. koht
2010 – 3. koht
2014 – maailmameistrid
2018 - alagrupiturniir

Saksamaa seekordne häving on seda üllatavam, et nad on reeglina maailmameistrivõistlustel hea tulemuse välja võidelnud ka kehva koosseisuga. Kui käimasoleva sajandi alguses oli Saksamaa jalgpall selges madalseisus ning 2000. ja 2004. aasta EM-il jäädi pidama alagruppi (2004. aastal tehti muuhulgas EM-il 0:0 viik Lätiga), siis samasse aega jäänud MM-idel oldi briljantsed. 2002. aastal jõuti keskpärase koosseisuga finaali. 2006. aasta koduse MM-i eel oldi FIFA edetabelis langetud koondise läbi aegade kõige kehvemale kohale (22. positsioonile), kuid noorte meeste ja koduseinte toel jõuti ikka poolfinaali välja.

2010. aasta MM-i eel sai vigastada koondise toonane suurim staar Michael Ballack ja kardeti, et kõik kukub lihtsalt kokku, kuid toona kerkisid esile noored mehed, kes näitasid säravat mängu ja seejärel oli Saksamaa juba igal turniiril üheks suurimaks soosikuks.

Kui uskuda Saksamaa meediat, siis on staaridest ja vanameistritest kubisevas koondises samuti erinevad leerid ja õhus tülid. Seda saab tõenäoliselt lahendada juba uus peatreener, kellelt oodatakse arvatavasti ka noorenduskuuri. Nagu öeldakse, siis võidab võistkond, kuid kaotab treener. Seekord kaotaski selgelt Joachim Löw.