Kõige ebatavalisema ja harvaesinevama nakkushaigusena registreeriti Eestis 2000. aastal neli ja 2001. aastal üks malaariajuhtum, ütles riigi tervisekaitseinspektsiooni peadirektori asetäitja Kuulo Kutsar.

Tema sõnul on kõik malaariajuhtumid sisse toodud peamiselt Aafrika riikidest, inimesed olid malaariasse haigestunud juba Eestisse saabudes.

“Malaariaplasmoodium ei saa Eesti oludes suguküpseks,” kinnitas Kutsar, et malaariapisikud ei ole Eestisse jõudnult enam nakkusohtlikud.

Malaaria saab levida ainult juhul, kui haigelt inimeselt võetakse doonoriverd, kuid see pole võimalik, sest doonoriverd kontrollitakse Kutsari sõnul muuhulgas malaariagi suhtes ka Eestis.

Nakkusohtlikesse riikidesse reisimisel soovitatavate kaitsepookimiste nimekiri on pikk. Kutsari sõnul põhinevad tervisekaitseinspektsiooni soovitused Maailma Tervishoiuorganisatsiooni andmetel ning olenevad sihtmärgiks olevast riigist ja selles enamesinevatest nakkushaigustest.

Kutsari sõnul on malaaria viimasel ajal kõige ebatavalisem Eestis registreeritud nakkushaigus.

Mujal Euroopas, näiteks Saksamaal, Prantsusmaal ja Inglismaal, on tema sõnul registreeritud ka üksikuid muid ebatavalisi nakkushaigusi, näiteks marburgi ja lassa viirust, mis sarnanevad ebola viirusega.