“Apollo, päikese jumal ja valguse jumal, saada meile oma kiired, et süüdata tõrvik Ateena jaoks,” ütles ülempreestrinna Thalia Prokopiou, tõstes peegli abil päikesekiirtest süüdatud tõrviku.

Ta andis tõrviku Kreeka odavisketšempioni Kostas Gatzioudise kätte, kes alustas esimese tõrvikukandjana olümpiatule teekonda üle viie kontinendi. Olümpiatuli on teel 78 päeva ning jõuab esmakordselt ka Aafrikasse ja Lõuna-Ameerikasse.

Ateena olümpiamängude avatseremooniani 13. augustil on jäänud veel 141 päeva. Mängude ettevalmistamist varjutavad mure viivituste üle olümpiaobjektide ehitamisel ning julgeolekuprobleemid.

Tõrviku süütamine toimus jumalanna Herale pühendatud templi ees. Herat austati Vana-Kreeka olümpiamängudel.

“See oli Olümpia, kus kunagi kõik alguse sai ning täna algab kõik 2004. aasta Ateena mängude jaoks,” ütles Rahvusvahelise Olümpiakomitee president Jacques Rogge.

Tulesüütamise rituaalist võtsid osa Ateena mängude peakorraldaja Gianna Angelopoulos ja Kreeka uus valitsusjuht Costas Karamanlis.

Lähipäevadel kannavad olümpiatuld teiste seas Monaco prints Albert, teivashüppe olümpiavõitja Sergei Bubka ning Hispaania veepallimängija Manuel Estiarte, kes võttis osa kuuest olümpiast.