Selle asemel, et arstide piinlikke küsimusi kuulata, vere- ja spermaproove anda, võivad lapsi soovivad paarid nüüd kodus uurida, kas neil selleks ka lootust on, või kumb viljatuses süüdi on.

Maailma esimene paaridele mõeldud viljakustest Fertell peaks Euroopas ja USA-s käsimüüki jõudma järgmiseks aastaks, hetkel taotletakse vastavatest ravimiametkondadest juba lube.

Inglismaa Birminghami Ülikooli viljakusekspert professor Christopher Barratt kinnitas, et test on maailmas ainulaadne.

Barratt ja ta kolleegid veetsid toodet välja töötades neli aastat ning esitasid tulemused esmaspäeval Lausanne’is Euroopa Inimreproduktsiooni ja Embrüoloogia Ühingu konverentsil, kus osaleb 4.000 asjatundjat.

Kaht osa sisaldavat testikomplekti asub tootma firma Genosis Ltd, hind on seni määramata.

Naised saavad testiga uriiniproovi abil mõõta folliikuleid stimuleeriva hormooni (FSH) taset, mis omakorda näitab munasarjades alles olevate munarakkude arvu.

Kui hormooni kontsentratsioon on kõrge, on munarakkude arv väike. Vastus selgub 15 minutiga.

Meeste test imiteerib seemnerakkude kohtumist munarakuga ning uurib nende suutlikkust see viljastada. Umbes poole tunniga peaks selguma, kas tal on spermas piisavalt elujõulisi sugurakke.

Seni uuritud 170 mehe ja 243 naise puhul on test andnud 95-protsendiliselt õigeid tulemusi. Kõiki meeste viljatuse juhte kodune kontroll ei paljasta, kuid suurema osa küll, sõnas Barratt.

Viljakusprobleemid on Euroopas ja USA-s umbes igal kuuendal paaril. Eksperdid soovitavad alla 35-aastastel arsti poole pöörduda juhul, kui aasta jooksul ei ole õnnestunud katsetest hoolimata last eostada. Üle 35-aastased peaksid kontrolli suunduma juba pärast pooleaastast katsetamist.

Arstide hinnangul langeb 30-40 eluaasta vahel nii meeste kui naiste viljakus kuni 50%.