Aastaid pole juba hooaja eel jõujooned nii kindlalt paika loksunud. Tõenäoliselt pole mitte ühtegi eksperti, kes ilma erilist originaalsust taga ajamata sooviks ennustada, et ka järgmisel kevadel pole finaalseerias vastamisi valitsev meister Cleveland Cavaliers ja mullune võitja Golden State Warriors.

Paf-i kihlveoportaalis on hooaja suursoosik Läänekonverentsi vedur Warriors, kelle tiitlivõitu saab ennustada koefitsiendiga 1.75. See on ülimalt loogiline, sest vaatamata tiitlitajäämisele, oli mullune Warriorsi hooaeg ajalooline. Meeskond teenis põhihooajal fenomenaalsed 73 võitu, millega alistati kuldse Chicago Bullsi kahe kümnendi vanune rekord ühe võiduga.

Play-off'is räsis Warriorsi pingelangus ning superstaari Stephen Curry kesisevõitu tervis. Konverentsi finaalis suutis Warriors Oklahoma City Thunderi vastu küll 1:3 kaotusseisust välja tulla, kuid finaalis anti täpselt samasugune eduseis käest ning võimaldati LeBron Jamesil lõpuks oma esimene armastus Cleveland tiitlivõiduni viia.

Kõik see peaks tähendama, et Warriors on taas näljasem. Ja mis seal salata: ka kõvasti tugevam, sest vabaagentide turult haarati viimaste aastate kõige magusam saiake, kui meelitati Oklahoma City Thunderist üle NBA kolme hinnatuima mängija sekka kuuluv Kevin Durant.

Ühest küljest tekib küsimus, et kui hästi suudab peatreener Steve Kerr staarikaadri mängima panna, sest ei tasu unustada, et lisaks Curry'le ja Durantile on marssalikepike põues kindlasti ka Klay Thompsonil ja Draymond Greenil.

Samas on viimane kümnend näidanud, et rentaablis eas staaride kokku kuhjamine tasub end kokkuvõttes ikkagi ära. Meenutame 2008. aastat, kui trio Kevin Garnett, Paul Pierce ja Ray Allen suutis kuulsusrikka ajalooga Boston Celticsi üheks hooajaks taas maailma parimaks klubiks tõsta. Või LeBron Jamesi kurikuulsale "otsusele" järgnenud perioodi Miami Heatis, kui James, Dwayne Wade ja Chris Bosh juhtisid Florida korvpalliesinduse neli korda järjest finaali ning kahel korral tiitlile.

Duncani lahkumine andis Spursile jõudu juurde?

Paf-i portaali hinnangul on Läänekonverentsil Warriorsile ainus tõsiseltvõetav vastane San Antonio Spurs, kelle tiitlivõidu koefitsient on 9.00. Spursile oli suvi leinaaeg, sest 19-aastase vaheaja järel ei kuulu meeskonna koosseisu parimat USA Neitsisaartelt pärit korvpallurit läbi aegade - Tim Duncanit.

Duncani lahkumine oli fännide jaoks kurb, kuid meeskonnale tervikuna on olulisem see, et peatreener Gregg Popovich ei teinud teoks kardetud stsenaariumit ja ei lõpetanud karjääri koos Duncaniga. Spurs ei kaotanud Duncani lahkumisega oluliselt kogemust, aga võitis ilmselt kvaliteeti, sest meeskonda toodi Hispaania korvpalliveteran Pau Gasol, kes mullusel hooajal Chicago ridades vähemalt numbrite poolest Duncanit tuntavalt edestas (punktid 16,5 vs 8,6 ja lauapallid 11,0 vs 7,3).

Kuna Spursi liidriroll on vaikselt siirdunud nooremate LaMarcus Aldridge'i ja Kawhi Leonardi kätte ning samuti veteraniikka jõudnud Manu Ginobili ja Tony Parker saavad väsinud keha kasutada pigem väga vajalike rollimängijatena, on Spurs võimeline päikeseosariigi võitlejatega lahingusse astuma.

Idakonverents tundub teist järjestikust tiitlit jahtiva Cleveland Cavaliersi jaoks olema lihtne saak. Paf-i portaalis on meeskonna tiitlikoefitsient 4.00 ehk Warriorsist nõrgem, kuid oma konverentsi lähimat konkurenti Boston Celticsit (26.00) edestab Cleveland mäekõrguselt.

Tiitlikaitsja koosseis on kahe hooaja vahel sisuliselt säilinud. Tagamees Matthew Dellavedova on lahkunud ning lisandunud on vanamester Mike Dunleavy ja Heati kapp Chris Andersen.

Igiliikur James ei murdu

Cavaliersi puhul on põhiküsimus siiski see, kuidas kestab LeBron James. Aasta eelviimasel päeval 32. sünnipäeva tähistav James on viimasel kuuel hooajal mänginud NBA finaalis. See tähendab kuut järjestikust hooaega, kus James on mänginud 100+ mängu! Selle kõige taustal oli Jamesi jaoks ainuõige otsus loobuda Rio de Janeiros kolmanda järjestikuse olümpiakulla püüdmisest. Küll aga sai kuldmedali kaela tagamees Kyrie Irving, kellelt oodatakse ka Clevelandi mängu aina suuremat panust. Eelmisel hooajal tuli tal vigastuste tõttu mitukümmend mängu vahele jätta.

Cavaliersi jaoks on suurim pluss see, et Idakonverents on endiselt Läänekonverentsist nõrgem. Peatreener Tyronn Lue võib rahulikult põhihooaja keskel jala gaasipedaalilt võtta, sest tõenäoliselt piisab 55-60 võidust, et konverentsis hiilgav asetus saada.

Kui kolmest favoriidist edasi vaadata, siis tõsisemad korvpalligurmaanid jälgivad algaval hooajal ilmselt seda, milline noortele toetuv meeskond kõige paremini hakkama saab.

Vahest huvitavaim meeskond on Minnesota Timberwolves, kes saatis Kevin Garnetti kahe hooaja vahel pensionile, kuid Karl-Anthony Towns on valmis Garnetti suurtesse saabastesse astuma. Juba mullune hooaeg näitas, et Townsis on potentsiaali mitme mehe jagu. Parimaks uustulnukaks valitud Towns viskas keskmiselt 18,3 punkti ja hankis 10,5 lauapalli mängus. Tagaliinis on Townsi toetamas Andrew Wiggins, kelle vastu omal ajal sai Cleveland Cavaliers Kevin Love'i.

Kõik koefitsiendid kehtisid artikli kirjutamise ajal.
Pafi spordiennustuse koefitsiendid leiad siit.

Jaga
Kommentaarid